Focarele apar si dispar

UPDATE: Au reușit să controleze focul în sfârșit. Vântul a risipit și fumul care zăcea peste ocean între Tenerife și La Gomera. Bilanțul celor cinci zile de infern: unu la sută din pădurea de pe insulă s-a făcut scrum.

Pădurea de poveste prin care am cutreierat luna trecută, s-a făcut scrum.

Lucram la o altă poveste pentru blog, dar evenimentele nu pot fi trecute cu vederea, așa că o mai amân, o zi doua până sting pompierii Teidele.

Dacă nu ați aflat încă, de trei zile arde pădurea de pe culmile din sudul insulei. Incendiul nu a afectat prea mult turismul sau viața majorității localnicilor. Exceptie fac localitățile evacuate, ultima fiind Vilaflor, una dintre cele mai vechi așezări de pe insulă. Pe Teide se ajunge deasemenea mai greu, accesul din sud fiind restricționat, pentru că incendiul a făcut azi cale întoarsă, după ce s-a schimbat vântul.

Cum noi nu avem în casă alte surse de informare, exceptând internetul, am aflat de incendiu duminică, înainte de a ieși la plimbarea de seară, cu Yago, Je și Maloun (despre ultimul membru al familiei, vom povesti în curând). Credeam că arde acolo putina vegeție uscată și gata, până dimineață îl sting. E drept ca se făcuse un nor impresionant de fum încă de duminică seară și culmile în flăcări se vedeau de pe plaja Torviscas, dar totuși, mă așteptam să fie foarte eficienți spaniolii.

Trei hidroavioane au venit din peninsulă să ajute la stingerea incendiului de pădure din Tenerife. Fiecare poate arunca peste 5000 de m3 de apă de mare. Realimentează în ocean și revin. FOTO: canarias7.es

De trei zile, vegetația uscată și odată cu ea și pădurea de pini arde într-una. Ba mocnit, ba cu flăcări serioase. Incendiul a înaintat pe două fronturi, apoi vântul s-a schimbat și a pornit înapoi, către Vilaflor, de unde și izbucnise, nu e clar daca din neglijență sau din pricina căldurii de peste 40 de grade din aceste zile, de sus.

Pe plajă temperaturile sunt normale vara, dar sus pe munte, e ca într-o saună uscată. Mirosul e identic cu cel dintr-o saună, probabil pentru că lemnul din saunele uscate e pin, iar pe munte aici cresc în mare parte pini. Exact pe unde a trecut incendiul am fost și noi în excursie nu foarte demult. Mirosul acela de incins m-a și dus cu gandul la ce s-ar întâmpla în cazul unui eventual incendiu. Umiditatea în acea zonă e în jur de 8-10 la sută în aceste zile caniculare.

Vilaflor a fost evacuat marți seara. Încă nu a ars nicio casă. Foto: canarias3.es

Din discuțiile de pe net, lumea începe să devină iritată că nu reușesc toate comandamentele cu nume pompoase să controleze incendiul, dar oarecum e de înțeles. Cum să stingi un foc care se mută dintr-o prăpastie într-alta. Pentru pompieri e dificil de ajuns la focare, iar elicopeterele care au aruncat apă nu au făcut față. De azi au venit și trei hidroavioane din peninsulă, dar noaptea nu se face mare lucru, decțt ce se poate la sol.

Din fericire, fumul nu a ajuns la noi, fiind impiedicat de vânt, dar oricând ne putem trezi într-o pâclă de fum. Alte două incendii au izbunit pe alte două insule, unul în La Palma, în care pompierii și-au pierdut două mașini dar este sub control și unul pe insula vecină La Gomera, care a fost lichidat rapid.

Asta nu înseamnă că nu avem și noi fumul nostru, de la vecinii noștri ultra fumători. În rest, toate bune.

Yago împlinește azi cinci luni, râde, chiuie li scoate limbuța, aproape stă în funduleț și e într-o mirare continuă. Noi la fel:). La mulți ani, Yago! La mulți ani, Je!

Sus pe munte, la Ifonche, pe unde a trecut incendiul. Yago, mereu conectat:)