Am scris ieri despre cum încă purtăm sandale minimaliste Tarahumara (făcute de noi) la aproape 4 ani de când le-am descoperit. Articolul de azi este despre o femeie din tribul Tarahumara (Mexic) care a câștigat un ultramaraton în Mexic în astfel de sandale. Adică sandale din cauciuc (chiar de la anvelope auto) și ațe, făcute de mâna lor.
Oamenii ăștia nu cunosc altă încălțăminte. Trăiesc între munți și străbat distanțe lungi ca să ajungă în localitățile vecine. Deci merg cu tălpi de cauciuc legate cu sfori, aleargă cu ele și, după cum se vede, câștigă competiții de alergare de anduranță cu ele.
María Lorena Ramírez, 22 de ani, a căștigat pe 29 aprilie întrecerea feminină de la Ultra Trail Cerro Rojo, în Puebla, un ultramaraton de 50 de kilometri la care au participat 500 de sportivi din 12 țări. Și a câștigat cursa în aceleași sandale rudimentare în care face toate activitățile zilnice. Fără echipament sportiv modern, fără haine de alergător, fără rucsac cu apă, fără geluri de hidratare, fără dulciuri pentru energie. Fără să mai vorbim de gadgeturi electronice. Deci îmbrăcată și încălțată ca la ea acasă, la țară, în munții Tarahumara. Nimic altceva în plus.
Nu e prima cursă de anduranță la care termină pe podium. Anul trecut a ieșit pe locul 2 la ultramaratonul ”Caballo Blanco” în Chihuahua, la categoria 100 de kilometri. Ea provine dintr-o familie de alergători de maratoane și ultramaratoane. Principalul ei antrenament este mersul prin munții Tarahumara din jurul satului cu turmele de vaci și capre de care are grijă. Ca să se mențină hidratați și cu suficientă glucoză-n corp pentru a parcurge distanțe mari, María și toți cei din tribul de indieni rarámuri (sau tarahumara) consumă pinole, făină de porumb adăugată la apa de băut pentru a o ”întări”. Porumbul este, de altfel, alimentul de bază al tribului.
Majoritatea indienilor rarámuri trăiesc în munții Tarahumara (nordul Mexicului) și sunt cunoscuți ca printre cei mai buni alergători din țară. Cuvântul rarámuri înseamnă picioare de alergător sau picioare ușoare. Rezistența fizică, sandalele rudimentare și stilul lor de alergare au devenit populare odată cu cartea ”Născut pentru a alerga” a lui Christopher McDougall. Și eu am alergat câteva luni cu sandalele mele tarahumara și chiar sunt faine, după perioada de acomodare.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.