Când vine vorba de crimă. orice crimă este injustă. Cu toții vrem să trăim. Nu contează ce mărime are creierul nostru sau al lor. Și noi și ele vrem să trăim. Și noi și ele aveam drepturi egale. Nimeni nu-i superior nimănui. Și nu există o metodă corectă, etică ori umană de a omorî pe cineva care își dorește să trăiască. De ce ni se pare logic când vine vorba de noi, ființele inteligente și ”superioare”, oamenii, dar refuzăm să vedem că e același lucru când vine vorba de ele, animalele ”inferioare” și ”proaste”? Pentru că am fost îndoctrinați să credem asta. Dar e 2017, oamenilor dragi, fiecare dintre noi poate să se documenteze singur și să nu se mai lase mințit de industria alimentară. Aveți vreo îndoială că animalele alea care sunt folosite pentru lapte, ouă, carne, blană, etc simt durerea ca noi ori trăiesc spaima morții ca noi? Din nou, e 2017, e plin internetul de videouri pe care industria cîrnii, laptelui ți ouălelor nu ar vrea să le vedem, videouri cu animale pe ultimul lor drum, în camionul morții, la porțile abatorului, pe culoarul de dinainte de tăiere. Priviti-le spaima din ochi. Ascultați-le strigătele de ajutor. Țipetele de teroare. De durere. Dacă sunteți sinceri, recunoașteți că nu există nicio scuză validă pentru această atrocitate. Nici măcar una.
E 2017. Asta înseamnă posibilități infinite de documentare – nu e nevoie să faci o facultate pentru a înțelege nevoile nutriționale ale corpului uman. Există zeci de cărți și zeci de mii de studii care demonstrează cum dieta bazată pe plante este cea mai sănătoasă și apropiată dietă pentru anatomia și biologia omului (
aici o carte colosală, ”Powered By Plants: Natural Selection & Human Nutrition” de
Don Matesz). E plin pământul de fructe, frunze, cereale, legume, rădăcini, tuberculi, nuci, semințe. O dietă bazată pe plante nu e deloc restrictivă, e abundentă și practic nelimitată. E internetul plin de mii și mii de rețete de mâncare delicioasă din plante. Și, grație industriei alimentare, datorită tehnologiilor avansate din ultimii ani, există variantă vegană pentru orice produs animal posibil – asta pentru cei cărora le e greu să renunțe la gustul și textura produselor de origine animală. Poți fi vegan și să mănânci toate junk food-urile posibile din lume dacă aia îți place să mănânci și fără să cauzezi suferința și moartea altor ființe vii care vor să trăiască la fel de mult ca și tine. Sau poți fi vegan și să mănânci doar alimente integrale, neprocesate chimic, nerafinate, proaspete și gătite la foc fără produse rafinate cum este uleiul. Iar între capetele astea două sunt milioane de variante de a fi vegan. Documentează-te. Educă-te. Ia decizii mai bune. A fi vegan nu e deloc extrem. Nu e un sacrificiu. E răspunsul la foarte mult probleme globale (poluarea apelor și a aerului, distrugerea oceanelor, epidemia de boli de inimă, diabet, cancer, obezitate, osteoporoză și boli autoimune, costurile ridicate ale facturilor medicale, foametea în rândul țărilor subdezvoltate, fără să mai vorbim de aspectul ETIC al acestui holocaust pe care vrem să-l ignorăm). E schimbarea pe care o putem face cu toții fără să așteptăm să se schimbe sistemul pentru noi. Într-o lume UMANĂ, plină de compasiune, abatoarele nu ar avea de ce să existe. Dar nu trebuie să așteptăm să vină sistemul cu soluții pentru ca abatoarele să nu mai existe. Le putem închide noi alegând să nu le mai consumăm produsele. Când cererea scade, oferta nu are încotro.
Așa că fă clătite de post, sarmale de post, șnițel de post, pizza de post, chiftele de post. salata de cartofi de post, tort de post nu doar în post. Că de putut se poate, chestiunea e să vrei. Dacă te gândești să devii vegan dar ți se pare prea greu, asta înseamnă că ești orientat spre scuze și depistarea problemelor. Fii un căutător de soluții, nu de probleme. Asta e mentalitatea.
Similare
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.