Je fructe tenerifeScriu acest articol atât pentru viitorii imigranți în Tenerife, cât și pentru ei care deja s-au stabilit aici. În același timp, informațiile de aici pot fi folositoare și turiștilor care aleg să-și facă piața singuri și nu se limitează la a mânca la restaurant.

Este despre prețurile la o parte din alimentele de bază, fructele și legumele. Vroiam mai demult să mai scriu despre prețurile la mâncare, n-am apucat. Ce mi-a dat imboldul acum este că văd cum majoritatea românilor pe care i-am cunoscut aici și cu care intrăm în contact într-un fel sau altul nu știu cum să… cumpere.

Adică este criză, cu toții o știm. Dar dacă tot ne plângem de asta, haideți să fim niște cumpărători isteți. Ce vreau să spun? Simplu. Haideți să nu mai cumpărăm lămâi la 1,80 euro kilul de la Mercadona și să dăm, în schimb, 0,80 în piața de agricultori, unde nu  numai că sunt mai ieftine cu 1 euro la kilogram, dar sunt și netratate! Suntem într-o zona subtropicală unde lămâile, alături de multe alte fructe, cresc peste tot, și nimeni nu le stropește cu insecticide, nimeni nu le tratează cu conservanți ca să reziste ”pe raft”.

Nu spun că trebuie să devenim niște obsedați de prețuri mici, fiecare este mai econom sau mai mână spartă, nu mă bag în alegerile nimănui. Dar sunt chestiuni de bun simț care pot face cheltuielile lunare pe mâncare să arăte mult mai mici. Și nu numai că e cu economie la portofel, dar și cu un aport sporit de nutrienți.

Încurajez consumul local și asta trebuie să facem cu toții, oriunde ne-am afla, oriunde am trăi. Cumpărând direct de la agricultori, cum este în cazul piețelor agricole, avem avantajul prospețimii produselor, în primul rând. Apoi, când ajungi să-i cunoști și să le cunoști și marfa, ajungi să aflii și care nu dă cu îngrășăminte chimice sau cu insecticide și erbicide. Și sunt mulți, chiar dacă nu au niciun certificat de cultivator ecologic.

Apoi, în afară de piețe, care sunt deschise doar două zile pe săptămână sau chiar una singură, unele la sfârșit de săptămână, altele în timpul săptămânii, mai sunt magazinele cu fructe și legume, sau fruteria, cum le e numele în spaniolă. Acestea au program zilnic și închis de sărbători și duminica (deși sunt fruteriile din zonele pietonale tranzitate de turiști care au deschis și duminica). Prețurile de aici sunt de cele mai multe ori foarte bune iar oferta este foarte amplă. E normal, cu asta se ocupă fruteria, nu se compară cu un supermarket care nu oferă varietate prea mare.

Pentru proaspăt veniții pe insulă, un sfat, o informație prețioasă. NU, Mercadona NU este un supermarket ieftin. Acest lanț spaniol de supermarketuri este, poate, cel mai vizibil, asta special în sudul insulei (unde, apropo, nu există hipermarketuri). Și pentru că este destul de răspândit, multă lume acolo face ”piața”. Și noi am făcut la fel la început, acum 4 ani. În câteva luni însă, am descoperit magazinele locale de fructe și legume și așa am rărit-o cu Mercadona. Știam și unde sunt piețele de agricultori, dar cum nu aveam mașină, mergeam destul de rar acolo. Fruteriile, în schimb, sunt mai accesibile ca distanță (spre exemplu, piața din Adeje e la 7 km de Las Americas).

Deși Mercadona se laudă cu prețuri mici, odată ce faci niște comparații sumare cu alte magazine vezi că sunt, de fapt, MARI! Au avut și o chestie ”faină” în urmă cu vreo două luni, când au anunțat prin panouri și afișe că din data cutare vor avea fructe și legume și mai proaspete, și mai bune, și mai ieftine. Și când a venit timpul re-lansării sectorului de fructe, singura schimbare era în modul de aranjare a rafturilor și a unei etajere speciale pentru banane. Care banane, apropo, autentic canario, costau 1,94 euro! Adică cum nicăieri în altă parte. Acum le-au mai ieftinit cu 20 de cenți, dar tot sunt foarte foarte scumpe. Spre exemplu, la piață sunt între 0,80 și 1 euro iar la fruterii între 0,50 și 0,75 euro. Diferența este de luat în seamă nu numai dacă cumperi 15-20 de kilograme săptămânal, ca noi.

Să mai spun că gustul este incomparabil la bananele de la agricultori? Ar fi frustrant dacă nu ar fi hilar ca într-un ținut în care plantațiile de banane acoperă mare suprafață din insulă, un supermarket să le vândă cu aproape 2 euro kilogramul… Cred că, până la urmă, doar oamenii foarte nepăsători sau turiștii neștiutori cumpără banane de aici. În urmă cu patru ani, prețul lor la banane era pe la 1,30 euro, la piață era tot ca acum, sub un euro. Noi descoperisem la sub un euro la un supermarket SPAR din cartier, așa că nu am cumpărat niciodată de la Mercadona (SPAR a dispărut între timp, a fost preluat).

Această relansare a sectorului de fructe și legume are legătură cu fruteriile din jurul magazinelor Mercadona, pe care președintele companiei le vrea desființate, așa cum reiese din propriile declarații date în presă! O vrea el asta, dar asta nu e o strategie prea isteață, cu astfel de prețuri. Am găsit în ziare că se plângea, la un moment dat acum vreo 5-6 ani, că pe lângă fiecare Mercadona sunt deschise 8 fruterii. Asta e mereu dorința celor mari și puternici, nu? ca ei să aibă cât mai mult iar cei mici, cu afaceri mici dar oneste, să dispară.  Fondatorul și președintele Mercadona, Juan Roig, a fost clasat, potrivit Forbes, al doilea om din Spania ca bogăție în 2012, cu aproximativ 6 miliarde euro.

Mercadona a fost implicată în mai multe scandaluri legate de stabilirea prețurilor sau de comerț neetic, plus de abuzuri asupra angajaților, cu demonstrații și proteste în peninsulă și în Canare. Printre altele, au fost acuzați că distrug agricultorii mici și mijlocii prin impunerea unor prețuri foarte mici de achiziție, sub costurile de producție (cazul cartofului din Gran Canaria, spre exemplu). La raft însă, produsele au un adaus considerabil. În acest fel, din 2008 până în 2012 lanțul Mercadona a avut o creștere colosală pentru o perioadă de criză în care alte supermarketuri s-au închis: 58%. Au devenit astfel în ultimii ani cel mai mare distribuitor de alimente din Spania.

În 2012 Mercadona a înregistrat vânzări de 19 miliarde de euro, mai mult decât dublu față de Carrefour, aflat pe locul doi. Un alt mare scandal a fost cel al importului în defavoarea încurajării agriculturii interne, cum e cazul uleiului de măsline pe care Mercadona îl aduce din Maroc și-l ambalează în Portugalia (în condițiile în care Spania e cel mai mare producător din lume de ulei de măsline), dar intru în alte segmente, și vreau să vorbesc doar despre fructe și legume. Dar, în general, Mercadona mizează pe produse importate, un studiu spaniol arătând că majoritatea produselor călătoresc în medie 5000 de kilometri înainte să ajungă la consumator (e vorba de produsele de supermarket, din care Mercadona nu face excepție). Precum scandalul din aprilie 2013, când au fost descoperite portocalele de Valencia care, de fapt, veneau din Argentina, dovlecii din Panama și altele aduse din Africa sau alte țări ale Americii de Sud.

Scandalurile vin și trec, Mercadona cheltuie sume imense în campanii de imagine și astfel, în opinia consumatorului, este un ”supermercado de confianza”. Adică de încredere.

În altă ordine de idei, în comunitatea autonomă Canare, taxa pe valoarea adăugată e mai mică ca-n peninsulă cu vreo 12%. Produsele Mercadona au însă aceleași prețuri în Tenerife ca pe continent! Probabil același lucru îl fac și Carrefour, nu mai țin minte ce prețuri erau în peninsulă. Aici, Carrefour are hipermarketuri doar în nord, adică la vreo 70 de kilometri de autostradă de Las Americas, iar prețurile, cel puțin la fructe și legume, sunt tot în stilul Mercadona. Alt hipermarket prezent în Tenerife, la fel, doar în nordul insulei, este Alcampo (din holdingul Auchan), la fel de zgârciți cu clienții.

În sud, pe lângă Mercadona, mai sunt câteva lanțuri de supermarketuri. Lidl, este mai mult sau mai puțin, la fel, în afară de unele promoții, în sectorul de fructe și legume are prețuri mari. SuperDino, HiperTrebol sau Altesa, care sunt lanțuri autohtone,canario, sunt la fel ca Lidl: bune prețurile cât timp sunt oferte (ceea ce înseamnă și că prospețimea lasă de dorit, fiind vorba de cantități mari de fructe și legume ce le-au intrat în depozit și de care trebuie să scape cât mai repede).

Dar mai sunt niște supermarketuri mici, tot în lanț, Maxcoop, prezente în localitățile de pe munte, oricum, nu în zonele turistice, care la sectorul de fructe și verdețuri au prețuri foarte bune iar marfa este, în cea mai mare parte, de la producătorii din zonă.

Câteva exemple de prețuri, nu?

Mercadona: banane canario – 1,74 euro, mandarine – 2,20 euro, salată Batavia – 1,95 euro, ciuperci Champinion (mari) – 9,50 euro, avocado – 3,10 kg, roșii canario – 1,15 euro, ceapă – 1 eur, ceapă roșie – 1,20 euro, cartofi – 0,90 euro, papaia 2 euro, etc.

SuperDino: acum au oferte pentru această săptămână, spre exemplu, la salată Batavia, 0,75 euro kilogramul sau ceapă, la fel, 0,75 euro, mere roșii din Europa la 1,15 euro sau un sac de cartofi de 25 de kg la 8 euro (32 de cenți/kg).

La fruterii, prețurile sunt, de cele mai multe ori, mult mai mici. Categoric, depinde de fruterie, dar regula de bază este că cu cât fruteria este situată în zona turistică, cu atât mai mult cresc și prețurile, și cu cât fruteria este mai departe, să zicem în satele de pe deal, cu atât e mai ieftin.

În Playa de Las Americas se găsește cea mai tare dintre fruteriile din sudul insulei (unii zic că nici în nord n-au mai găsit așa varietate). Este fruteria Los Agaves (e ușor de găsit, la parterul blocului cu același nume din fața autogării), de care noi am aflat cam după un an de trai aici. Ne-au spus de ea niște amici români ce locuiau în zonă și de atunci mare dragoste a fost. Aveam deja mașina și la sfârșit de săptămână mergeam la piață. Dar când proviziile se terminau în mijloc de săptămână, cumpăram de la o fruterie din Los Cristianos, de lângă Centru Cultural. Aveau prețuri bune la unele fructe și eram încântați.

După ce am aflat de Los Agaves, s-a terminat joaca. Găsisem acolo, pe lângă cele mai avantajoase prețuri, și cea mai mare selecție de fructe locale (guayabo, carambola, maracuia, nisperos, peramelon, mango, kumkwat, papaia, avocado, pomelo, etc), legume (câteva tipuri de conopidă, varză de vreo șase feluri – să le enumăr, ca să vedeți că nu mint: varză albă, inimă de bou, roșie, varză China, varză creață Milan, varză Bruxelles), ardei dulce și iute la fel, de vreo 4-5 mode, ridichi în cinci soiuri, cartofi de vreo 8 categorii diferite, nu exagerez deloc,  și așa mai departe) și verdețuri (salată de 7 mode, de la Batavia și americană la Romană, augusta, gogollos și hoja roble, rucula, muștar, năsturel, spanac de vreo 3 feluri ori multe frunze chinezești gen choc-sui sau pa-choc, dacă așa s-o scrie, reproduc din memorie). Plus vreo 6 tipuri de ciuperci, proaspete, deshidratate, de cultură, de pădure, etc.

AICI ESTE FRUTERIA Los Agaves

Fruteria Los Agaves: ciuperci Champinion – 2,50 euro (sunt și mici, și mari, pe alese, diferență de 7 euro la kg față de Mercadona), ciuperci Shitake – 8,50 euro, bureți – 4,50 euro, salată Batavia – 0,85 euro kg, salată Romană 0,90 euro bucata, frunzele de muștar – 1,30 euro kg, frunze de sfeclă albă – 0,30 euro legătura, frunze de ridiche – 0,90 euro legătura, năsturel – 1 euro legătura (cam 500 de grame, că am cântărit-o), varză albă – 0,60 euro, varză creață 0,95 euro, ceapă albă – 0,59 euro, cartofi – de la 0,59 euro kg, cartofi dulci (de multe tipuri, cel puțin 4) – începând cu 1 euro kg, pătrunjel – 0,25 euro legătura, coriandru – la fel, roșii – 0,75 euro cele mici și 1,35 euro cele mari, 3 euro cele cherry, morcovi de țară – 1,65 euro, morcovi din peninsulă – 0,95 euro, usturoi – de la 1,50 din peninsulă la 5 euro local și ecologic, ardei italian – 1,35 euro, brocoli – 3 euro, conopidă – 1,30 euro, sfeclă roșie – 1,30 euro, etc.

Fructele de la Los Agaves: banane (de același fel și dimensiune ca cele de la Mercadona) – 0,59 euro, papaia – de la 1,35 euro în funcție de tip, și sunt vreo patru soiuri diferite ce le vând ei, mango – 1,95 euro, maracuya – 3,50 euro, peramelon – 3,50 euro, chirimoya – 3,35 euro (din peninsulă), avocado hass – 1,49 euro, portocale de Valencia – 0,75 euro, portocale de țară – 0,95 euro, curmale – 4,50 euro, smochine uscate canario – 3,50 euro, etc.

Am avut și unele mici decepții cu fruteria Los Agaves în lunile trecute când au avut fluctuații destul de mari. Spre exemplu ajunseseră să vândă salata Batavia cu 8 euro kilogramul, patronul spunea că ploile au distrus culturile, dar și așa, era nejustificat de mare. Toți agricultorii au suferit de pe urma ploilor din iarnă, dar la piață nu au urcat niciodată peste 4 euro (acum sunt în jur de 1,50  la piețele din sud, și sunt în scădere). Nici măcar Mercadona nu vindea pe-atunci mai scump de 4 euro. Sau varza, la aproape 2 euro, sau conopida ori brocoli sau dovleceii. Și mango care a fost până săptămâna trecută 9,50 euro.

Asta ne-a făcut să urcăm mai des la fruteriile de pe dealuri, cum e fruteria Eneldo din Cabo Blanco. Patronată de o familie de agricultori care au ei înșiși mai multe ferme, fruteria are în multe cazuri prețurile sub cele de la Los Agaves.

Fruteria Eneldo: varză – 0,40 euro, ridichi de lună – 0,30 euro legătura (și e destul de mare și grea, cu o grămadă de frunze), guayabo – 1,10 euro, morcovi – 0,80 euro (de țară), struguri – 1 euro (toată toamna au avut strugurii din via lor la 1 euro iar spre sfârșit, când erau mai neprezentabili și nu-i mai scoteau la vânzare, ni-i culegeau special nouă și ni-i aduceau cu lădițele), nisperos – 1 euro, etc.

CUM AJUNGI LA FRUTERIA ENELDO

Piețele, acolo e cel mai plăcut și mereu surprinzător. Niciodată nu știi ce fruct sau frunză verde mai găsești nou pe tarabe. Oamenii ăștia de pe insulă, chiar de nu mănâncă ei prea sănătos, prețuiesc valoarea oricărui fruct ce li se coace în curte. Așa că se poate vedea destul de des printre grămezi de diferite verdețuri și niște fructe rătăcite, precum niște mere mici și cu bubițe, genul care în România rămân uitate pe jos, pe sub pom, sau două-trei mandarine ori pomelo, niște fructe de cactus sau piersici mici, prune ori pere.

La piața din San Isidro toată iarna am găsit pepeni galbeni, buni, zemoși și aromați, la 1,50 euro kg. Sunt acolo două femei, cel puțin, care cultivă pepeni continuu, tot timpul anului. Tot aici roșiile sunt de la 0,60 euro iar cele două posturi de agricultură ecologică au niște roșii de-a dreptul ca în copilăria mea, în grădina de la Jieni, cu 1,60 euro la kil.

Iar acum au început să apară lubenițele, pepenii verzi, care deocamdată sunt scumpi, la 2 euro. Carambola s-a termnat în urmă cu vreo 2 luni, fusese la 2,50, peramelon e la 2,50 euro, maracuya 2,50 euro, nisperos 1,50 euro, portocale – 1 euro.

Prețurile cam astea sunt, acum, în martie 2014, și fluctuează în funcție de anotimp. Dar oricum ar fluctua, ofertele din piață și fruterie sunt în majoritatea cazurilor cele mai avantajoase.

Aici este lista tuturor piețelor din Tenerife și orarul după care funcționează. Vizitați-le, merită, fie și ca pe niște obiective turistice, unele au arhitectură deosebită, nu sunt doar simple hale, altele se desfășoară în aer liber, în piața centrală a localității. În rest, spor la cumpărături și poftă bună!

Am mai scris despre prețuri aici și despre dieta mea vegană aici.

Legat de Mercadona, aici sunt documentate foarte multe din înșelătoriile lor.

Despre copii si fructele care `strica foamea`