Scurt despre dieta mea si alaptarea lui Yago. Sunt o femeie de 29 de ani cu un copil de aproape un an. Alaptez, si acum, din nou, m-am hotarat sa mananc mai bine, mai sanatos, mai aproape de convingerile mele de vegan crudivor. In acest proces voi slabi, dar nu este o cura de slabire. Pare paradoxal, stiu. Este o cura de vitaminizare, de revitalizare a organismului, de regenerare celulara, de curatire lenta a toxinelor acumulate in corp. Este o cura de insanatosire. Cred cu tarie ca laptele meu este mai bun acum, cu acest mod de hranire. E mai nutritiv, mai sanatos, mai calitativ. Calitatea laptelui este data direct de alimentatie. Deci creste de la alimentele bogate nutritiv ce aduc un aport mare de vitamine, minerale, oligominerale, enzime, aminoacizi, acizi grasi, etc. Dar, in acelasi timp, creste si datorita stoparii alimentelor nocive. Mi se pare simplu. E simplu. Apoi, pentru ca nu e cura de slabit, mananc ori de cate ori mi-e foame, mananc pana ma satur (si peste momentul de saturatie, dese ori, la asta lucrez de-o viata, e greu cu controlul cand ai apetit mare). Am taiat relele din farfurie si le-am taiat pe toate. Lactate, conserve, preparate pasteurizate, dulciuri, produse de patiserie si cofetarie, paine, paste si cereale rafinate. Nimic nu mi-a scapat. Le-am dat pe toate afara /inca n-am facut complet curatenie in dulapuri, imi zic ca le tin pentru Seb, ca mai am pe acolo diverse fainuri) si nu le mai vreau in viata mea. Nimic bun nu mi-au adus. Au ramas merindele bune si mereu mai aduc altele la fel. Dieta variata, plina de viata si lipsita de monotonie.
Nu cred ca renuntand incetul cu incetul la alimentele si preparatele care m-au ingrasat si ingreunat si incetinit si deprimat ar fi mai bine pentru Yago. Daca mie mi-au facut rau, nu cred ca i-au facut bine laptelui si, implicit, lui Yago. Asa ca acum, fara ele, e logic ca laptele e mai sanatos. Dar cum e cu detoxifierea? Adevarul adevarat si total nimeni nu-l stie despre legatura dintre toxinele stocate in organismul mama si lapte. Cand se curata, corpul are la indemana patru organe prin care poate scapa de compusii chimici nocivi pe care i-a tot strans de-a lungul vremii: sistemul digestiv prin defecare, rinichii prin urinare, plamanii prin respiratie si pielea prin transpiratie. Dar sunt patru sau oare mai e inca o iesire? Prin intermediul glandei mamare care produce laptele din sange. Dar cat, cum, cand? In ce masura il afecteaza pe bebe? Cat de periculoase sunt pentru el? Mai periculoase decat, sa zicem, substantele toxice cu care el, copilasul, este direct injectat (gen mercurul si aluminiul din vaccinuri plus virusurile inactive si draciile ce le contin, ori sutele de porcarii din medicamentele de tot felul)? Mai periculoase decat conservantii si colorantii si toate E-urile din gelurile si spumele de baie pentru bebelusi si cremele de cur, etc. (in general vorbind, ca Yago nu e vaccinat si nu va fi vreodata, n-a luat niciun medicament in nicio forma, n-a fost spalat in viata lui cu altceva decat apa, uneori cu miere si rar sapun de Alep, care e natural si inofensiv)? Mai periculoase decat cofeina ce ajunge la copil de la o mama ce bea cafea? Sau nicotina de la una care fumeaza sau a fumat (la fel, la modul general, ca eu n-am fumat niciodata, n-am fost bautoare de cafea, bauturile alcoolice nu-mi plac si nici alea carbogazoase)?
Eu, personal, ce-ar trebui sa fac, sa mananc din nou sau din cand in cand din mancarurile nesanatoase, ca sa incetinesc procesul de curatire? Adica sa mai bag si alte toxine, nu? Ce ilogic. Oarecum fac asta, ca mananc si mancare gatita din cand in cand, ca procesul de detox sa fie mai lent… Cred ca deja corpul meu este mai curat decat in urma cu doi ani. Am renuntat la carne, la mezeluri, la moduri nesanatoase de gatit de dinainte de sarcina. Cu trei ani in urma am venit in Tenerife si am inceput sa mananc si mai multe fructe si legume decat mancam inainte. De fapt, niciodata in viata mea n-am mancat asa multe alimente neprocesate ca in Tenerife. Deci aceste doua schimbari majore au facut ceva curatenie in sangele si in tot organismul meu. In timpul sarcinii, in primul trimestru, am zis „la revedere” tuturor produselor de curatenie, de ingrijire personala, cosmeticelor, etc. asa cum le stiam pana atunci: am renuntat la oja, la deodorant, la creme de corp, la lotiuni solare, la detergenti toxici pentru haine, podele, geamuri, vase (in alt articol despre astea si despre cum le-am inlocuit). Totul a devenit mai curat, mai liber de otravurile chimice. Implicit pielea si corpul meu, caci se stie ca prin piele se absoarbe o mare cantitate de compusi toxici din substantele cu care intra in contact, pielea este foarte permeabila. Pe langa asta, au fost si schimbari in dieta, am scris intr-un episod anterior. In tot acest timp, cu pauze, a fost si sport, de ala care produce transpiratie. N-am mai luat antibiotice de mult timp, alte medicamente la fel de rar, vitamine si minerale sintetice aproape niciodata (in afara de fierul luat in sarcina, ce proasta am fost, trebuie sa scriu si despre asta, si de vitaminele prenatale din luna 4 de sarcina). Ce vreau sa spun cu toate astea e ca nu cred ca am sau ca aveam pana acum un corp prea toxic. Da, stiu, radicalii liberi din aer, poluarea, ingrasamintele si pesticidele din fructe si legume, ca nu mancam numai alimente cultivate ecologic, toate inseamna, si asa, doar ele singure, destule chimicale in corpul meu. Fac ce pot si eu si incerc sa nu ma stresez prea mult in legatura cu lucruri pe care nu le pot schimba. Ma feresc de relele de care pot si incerc de acum incolo sa nu mai introduc si altele. N-am avut dureri de cap cand am facut aceste schimbari, stari de ameteala, de greata sau alte efecte ale detoxifierii puternice. E clar, detoxifierea a avut loc in corpul meu si are loc si acum, dar lent.
Dar totusi, toxinele alea care se desprind de prin tesuturi, de pe undeva de prin corp, si aleg calea laptelui? Dumnezeu sa ne aiba in paza. Oricum, pentru a ajuta corpul meu sa se curete prin cele patru mari iesiri (colon, rinichi, plamani, piele) si mai putin prin lapte, apelez la mici-mari trucuri pe care le-am invatat de la oameni frumosi si sanatosi: Olivia Steer si Mimi Walter. Beau apa cu argila in fiecare dimineata, argila nu numai ca mineralizeaza organismul, dar si absoarbe si elimina substantele toxice din intestine. Apa cu lamaie si ghimbir ras plus ceva miere (nu intotdeauna pun miere), adica limonada mea de vreo doua luni incoace, e un instrument foarte util curatarii sistemului gastro-intestinal de mucozitati si alte cele. Plus ca lamaia e un excelent tonic si detoxifiant al ficatului, ca daca ficatul e curat, treaba e facuta pe jumatate, el e cel care gestioneaza toti nutrientii dar si toate toxinele din corp. Iau spirulina aproape zilnic, amestecata in sucul de verdeturi, iar de spirulina sunt mii de pagini pe net, n-o sa ma apuc sa scriu tot ce face, doar atat spun, stimuleaza detoxifierea naturala si curata sangele. Beau multa apa (cu o cantitate de minerale mai mica de 50 mg/l) ca sa hidratez organele, sa ajut digestia, sa previn constipatia dar si sa drenez rinichii de compusi straini si nedoriti. Fac bai fierbinti cu sare de mare, temperatura ridicata stimuleaza transpiratia iar sarea asta absoarbe toxinele de la nivelul pielii. Buna e si sauna, pana acum am fost o singura data, nu e prea simplu pentru o mamica sa ajunga la sauna si sa ajunga des, asa cum trebuie facuta daca tot e facuta. Imi fac de cate ori imi amintesc, desi ar trebui zilnic, periaj uscat al pielii, asta pentru indepartarea celulelor moarte si toxinelor de pe piele si eliberarea porilor. Totodata, masajul asta energic pe pielea uscata cu o perie sau o manusa de baie din alge, si ea uscata, stimuleaza circulatia limfatica, ca limfa este cea care are rolul de salubrizare in organism, asa cum ne zice Robert Morse in cartea „Sa traim sanatos fara toxine”. Imi curat limba in fiecare dimineata si uneori si seara. Folosesc o lingurita pe care o tin in baie, in paharul periutelor de dinti, cu ea, ca o racleta, dau jos depunerile albicioase-galbui ce se strang acolo in timpul noptii pana o fac roz, curata si nemirositoare 😀 Bine, limba mea n-a fost niciodata incarcata asa cum am vazut pe net la oameni cu nivel mare de toxicitate in corp. Iar in ultimele zile, e mai mult rozalie decat albicioasa, adica se vede pielea sub stratul ala alb. Ce mai fac? Respir profund, din fundul plamanilor, de cate ori imi amintesc in zi, aer curat, aer cu aerosoli marini. Acest lucru favorizeaza oxigenarea sangelui, a creierului, iar oxigenul este un detoxifiant foarte puternic, dar si eliminarea prin plamani a dioxidului de carbon si a multor substante toxice.
Cam asta despre trecerea la o dieta alimentara simpla, cu alimente cat mai putin prelucrate, detoxifiere naturala si ce inseamna asta pentru alaptare. Am primit mai multe mesaje de la mamici care se tem sa faca schimbari de alimentatie in timpul alaptarii si-mi cer, oarecum, sfatul, sau vor sa vada cum procedez eu cu aceasta probleme spinoasa: cura de slabit si alaptarea. O preocupare este cantitatea laptelui, iar aici e simplu. Nu alimentatia e cea care face ca productia de lapte sa fie suficienta pentru copil/copii, ci suptul, ca act in sine. Cu cat copilul suge mai des, fara program, fara timp limita, fara alte oprelisti, cu atat se produce mai mult lapte. Daca e cerere, e si oferta. Nimic mai mult. Cat despre calitatea laptelui, fiecare decide in dreptul lui. Fiecare se cunoaste (sau nu) pe el insusi, isi stie organismul, vede cum reactioneaza el, simte cat de plin este sau nu de toxine (sunt multe informatii pe net despre cum se recunoaste un organism toxic). Asadar, fiecare stie ce schimbari este dispus sa faca in dieta. Nu dau sfaturi, nu sunt deloc in masura, dar pentru cineva care vrea totusi sa schimbe ceva in alimentatie si stil de viata si nu vrea sa riste sa-i paseze prin lapte copilului prea multe substante toxice, poate ca n-ar fi rau sa inceapa usor, cu pasi mici (pasi mici la renuntarea la cele rele, dar mari si cat se poate de mari la introducerea alimentelor si obiceiurilor bune). Oricum, cura de slabit, asa cum este inteleasa si vazuta ea de majoritatea oamenilor, este o abordare gresita si nesanatoasa (unele cure scad numarul de calorii, altele cresc cantitatea de proteina animala sau grasimi saturate, altele scad drastic carbohidratii, etc.). Prin eliminarea alimentelor non-nutritive si virulente la adresa sanatatii, scaderea in greutate se atinge la un moment dat, dar ea este doar un efect secundar al unor alegeri sanatoase. Ce se obtine, in primul rand, este o stare de vitalitate maxima, o stare de spirit minunata, o pofta de viata incredibila. Mancarea cruda nu e o dieta de slabit, sau nu e doar o dieta care ajuta la slabit si scadere in greutate. Hrana vie este o dieta care garanteaza pastrarea sanatatii si a greutatii corporale optime toata viata. Si este idealul spre care orice om ar trebui sa tinda.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.