E pustiu zilele acestea pe plajele şi promenadele din sudul insulei. Seara după ora 22, abia dacă mai vezi turişti pe stradă. Totul din cauza norului de cenuşă, care a venit ca un blestem pe capul insularilor din Tenerife şi a turiştilor. Zeci de mii de oameni, din toate colţurile Europei şi-au încheiat sejurul în Canare, tocmai când vulcanul de sub gheţarul islandez Eyjafjallajokull începea să scuipe cenuşă şi au fost nevoiţi să-şi continue vacanţa.

Frumos să n-ai încotro decât să te mai bucuri de soare şi Ocean. Nu însă şi atunci când nu mai ai bani, iar la hotel trebuie să plăteşti camera în care ai stat la preţul normal, nu la cel de agenţie. Cel mai afectaţi au fost turiştii englezi, care abia acum spre sfârşitul săptămânii au început să plece spre casă. Companiile aeriene au suplimentat cursele spre Marea Britanie, dar nu au făcut faţă numărului mare de oameni rămaşi pe insulă. În acelaşi timp, turiştii care trebuiau să vină la începuitul săptămânii şi-au amânat sejurul.

PR-ii din Playa de Las Americas şomează din cauza norului vulcanic

Dacă hotelurile au pierdut milioane de euro – în presă s-a vehiculat suma de 15 milioane de euro pe zi – turiştii au pierdut bani, fiind nevoiţi să-şi umble la conturi pentru a plăti cazarea de trei ori mai scumpă, restaurantele şi bodegile au şomat, iar PR-ii au ajuns în pragul depresiei, norul de cenuşă care a blocat traficul aerian a favorizat companiile de transport naval. Feriboturile circulă pline ochi, cum nu au fost probabil de ani de zile. Automat şi preţurile unei călătorii până la Cadiz, pe continent, s-au piperat.

Guvernul de aici, Cabildo, cum îi spun canarioţii, a apreciat prin presă că într-o săptămână lucrurile vor reveni la normal şi toată lumea va ajunge unde trebuie să ajungă. În total, după cum am citit ieri în ziar, între 15 şi 22 aprilie, cât a ţinut povestea cu cenuşa au fost anulate peste 700 de zboruri. În top conduce Tenerife Sur, cu 319 zboruri şi 50.702 călători afectaţi.

Una peste alta, pe noi nu ne-a afectat prea tare. Je a simţit puţin pe pielea ei că e cam puţină lume pe plaja pe care face prezentările, dar ieri când am fost şi eu până acolo în recunoaştere, am văzut că Playa del Duque este populată faţă de altele, poate şi petru că aici vin ruşii cu bani, pe care criza nu i-a lovit. S-a şi văzut, după cât succes a avut Je.[nggallery id=29]

Leave a comment

Lasă un răspuns