Nordul Portugaliei - cea mai bună destinație de surf din Europa
Nordul Portugaliei - cea mai bună destinație de surf din Europa
Nordul Portugaliei – cea mai bună destinație de surf din Europa

Peste câteva zile se împlinesc 4 ani de trai în Tenerife, 4 ani de când am emigrat din România, 4 ani de stat la soare, la ocean. Ne place, e un loc frumos care are și părți urâte, dar despre altceva vreu să vă zic.

Nu veniți în vacanță în Tenerife! În special dacă e vară și dacă locuiți în România.

De ce? Păi e prea departe, drumul este prea lung și prea scump și costul vacanței iese destul de ridicat. Dacă pleci din România și ai un buget fix, mergi mai bine pe continent, undeva în Turcia, Grecia, Italia sau peninsula Iberică. Pentru că e la fel de cald sau chiar mai cald decât în Tenerife și pentru că golfurile, plajele, nisipurile, hotelurile pot fi la fel sau chiar mai frumoase ca aici.

Tenerife e o destinație turistică destul de ireal prezentată românilor, asta din câte îmi da eu seama din discuțiile cu turiștii români de aici, un soi de Seychelles dar mai aproape și mai ieftin. Nu, nu e nici exotică, nici plină de vegetație luxuriantă. Am mai scris, Tenerife nu este Hawaii.

Și așa oamenii plătesc mai mult pe o vacanță de vară în Tenerife convinși că merită să schimbe decorul grecesc pentru o vară măcar. Nicio problemă dacă banii sunt din belșug, dar de nu, nu. Tenerife nu merită diferența de preț.

De ce scriu articolul ăsta? Pentru că amici, cunoscuți, necunoscuți sau foști colegi ne abordează periodic pe tema asta. Vor să vină în vacanța de vară în Tenerife. Și nu pentru a vizita ceva special pe insulă, ci pentru plajă și apă. Și mi-am dat seama că nu e deloc de recomandat. Nu spun că nu-mi place Tenerife, că nu are plaje frumoase sau suficiente atracții acvatice. Că are. Dar nu mai multe, mai frumoase și mai speciale ca-n alte locuri pentru care nu trebuie să stai atât de multe ore în avion.

N-am fost în Turcia niciodată. Nici în Grecia sau Bulgaria. Am auzit numai de bine despre locațiile lor de pe litoral. Le-aș recomanda? Hmmm… Da. Plaje mici sau mari, cu nisip auriu sau alb, cu golfuri stâncoase și ape cristaline. De ce nu? Am auzit că oamenii ăia se pricep la turism.

Tot Portugalia
Tot Portugalia

Am fost în Italia, Franța, Spania și Portugalia. Și ei se pricep la turism. Litoralul lor e destul de atractiv. Mi-a plăcut foarte mult în Portugalia. Acolo am văzut cele mai frumoase plaje de până acum. Late și lungi și Atlantc și valuri și surf. Plaje destul de sălbatice, plaje intime, plaje neîncercuite de clădiri și gablonțuri. Sudul Portugaliei, regiunea Algarve, e ceva ce nu trebuie ratat. Și e la un zbor direct din România.

Când merită să vii la plajă în Tenerife? Iarna, când este singurul loc din Europa în care sunt temperaturi de peste 20 de grade. Se face plajă și baie în ocean la fel ca vara (apa e mai rece, dar nu întratât încât să sperie). Prețurile la cazare sunt de cele mai multe ori mai mari ca-n vară, știu și ei că toate stațiunile litorale de pe continent sunt închise, profită de pe urma asta. Tenerife este iarna un soi de destinație de lux, doar din această pricină, că bate vântul și ninge în toată Europa. Nu pentru că ar fi condițiile mai luxoase ca-n vară.

Nazaré - record mondial în 2012 pentru cel mai mare val pe care s-a făcut surf
Nazaré Portugal- record mondial în 2012 pentru cel mai mare val pe care s-a făcut surf