Mi-a venit o teribilă poftă de lectură. Ba nu, mi-a revenit teribila poftă pe care am avut-o din copilărie pentru citit. Ştiu de ce s-a întâmplat asta tocmai în Tenerife şi este oarecum logic. Televizorul din România, chiar de nu-mi oferea calitate prin programele lui, mă ţinea captivă în fiecare seară, după venirea de la serviciu. Chiar de îmi propuneam să las în pace telecomanda, n-o făceam decât undeva târziu, când creierul meu era prea obosit ca să mai stea treaz în faţa unei cărţi, oricare ar fi fost ea.

Pe insulă, la prima locuinţă, n-am avut televizor decât în ultimele săptămâni, şi rapid ne-am dat seama că ne ieşise din reflex. Ne curăţasem de televizor, ne vindecasem de dependenţă (şi era atât de simplu, puteam s-o facem mult mai devreme, trebuia doar să donăm televizorul). La locuinţa actuală televizorul ne-a fost luat printr-un mod ciudat şi cu explicaţii de neînţeles şi nu ne-am supărat. Cui îi trebuie un televizor în Tenerife?

Dar nu numai lipsa cutiei cu programe m-a îndreptat spre cărţi, că nu iau cartea în mâini doar seara, acasă. Pe plajă, sub razele soarelui şi cu tunetele produse de valurile Atlanticului la spargere, una dintre cele mai plăcute activităţi este lecturarea unei cărţi. Uitasem şi a fost grozav să-mi reamintesc ce linişte şi ce frumuseţe poate aduce universul unei cărţi în viaţa unui om… şi ce minunat este ca locul în care pătrunzi în acel univers să fie o plajă. Dacă e să fac un top al celor mai recreative activităţi în viziunea mea, cititul pe plajă e între primele.

Am epuizat cărţile ce s-au intersectat cu existenţa mea în Tenerife. Şi ieri am încercat să cumpăr de pe net din România şi să-mi fie trimise pe insulă. Nu prea se poate. Seb a sugerat să rog pe Andreea şi Alberto (ce vin în sudul Tenerifei la sfârşitul acestei săptămâni) sau pe Achiloşi (ce ajung în Puerto de la Cruz săptămâna viitoare) să-mi cumpere cărţile ce-mi trebuie şi să le aducă în bagaje.

Dacă aveţi cum să mă ajutaţi, credeţi că puteţi strecura câteva sute de grame printre lucrurile voastre astfel încât să nu vă incomodeze la cântărirea bagajelor (ştiu ce pacoste poate fi momentul în care doamna de la check-in spune că trei kilograme trebuie să dispară)?

Am făcut o scurtă selecţie de titluri:

Curcubeul – D.H. Lawrence

Amantul doamnei Chatterley – D. H. Lawrence

Grădina de ciment – Ian McEwan

Colecţionarul – John Fowles

Zile birmaneze – George Orwell

Minunata lume nouă. Reîntoarcerea la minunata lume nouă – Aldous Huxley

Tunelul – Ernesto Sabato

Join the Conversation

15 Comments

 1. Stiu ca nu e acelasi farmec, dar o solutie ar fi sa-ti iei un eBook Reader si atunci ai avea la dispozitie o gramada de carti. Cand am fost plecata din tara cartile in format electronic au fost „salvarea mea” 🙂

  1. Mulţumesc, e o soluţie, am văzut mulţi oameni pe plajă cu eBook, dar eu sunt cu lucrurile clasice…

 2. Je,
  dar pt cititul seara nu te-ar interesa si carti in format electronic? Eu am vreo trei carti de Ian McEwan si multe altele si poate vrei sa le ai si tu si sa le poti accesa si offline.
  Daca te intereseaza imi spui si iti trimit.

  1. Eu de abia pot citi articole de bloguri, d-apăi cărţi… mă dor ochii de la lumina monitorului.
   Plus că, de când laptopul lui Seb are probleme cu monitorul, suntem amândoi pe un singur calculator, iar când eu citesc, Seb lucrează pe net. N-ş putea să ocup ore în şir laptopul doar pentru lectură.
   Îţi mulţumesc tare mult!

 3. Şi mie îmi place mult să citesc pe plajă, după scufundări, asta este activitatea favorită… acum doi ani, eram singură cu picii în Grecia şi, mă rugau să le citesc şi lor ce citeam eu, aşa că au beneficiat de părţi bune din Trilogia New York-ului, a lui Paul Auster. 🙂

  1. Ai observat ce faină e lectura cu voce tare? Chiar dacă încetineşte mersul normal, dă o armonie oamenilor prinşi în această activitate comună 🙂

 4. Buna! aproape toate titlurile de mai sus se gasesc in limba romana pe SCRIBD.Singurul inconvenient este ca trebuie sa le imprimi))….ca sa le poti lua la plaja.

  1. Mulţumesc pentru pont, Dana, dar aşa de rău mi-am prins creierii în saitul ăla (e foarte prost făcut, asta-i clar), încât n-am găsit şi am renunţat.
   Oricum, pentru cărţi în format digital ar trebui să găsesc pe cineva cu imprimantă, că la centrele de xerox şi print preţul este nejustificat de mare.

   Tot mai bine să mă ajute cineva care vine din România spre insulă, plătesc şi fac cinste cu o limonadă rece-rece 🙂

 5. :(!, NOI CARAM DUPA NOI PE LANGA BAGAJUL CLASIC SI MASA DE MASAJ, ECHIPAMENTE SI ALTE ACARETURI SPECIFICE MESERIEI, FAPT CE NE FACE SA AVEM ORICUM BAGAJE IN PLUS, NOI NU STIM LA CE SA MAI RENUNTAM, SPER CA NU E CU SUPARARE DACA NU O SA LUAM SI CARTI, PE CARE ORICUM TI LE VE-I PUTEA LUA DUPA POFTA INIMII PESTE CATEVA SAPTAMANI CAND VII LA NUNTA LUI RAMBO! MULTUMIM PT. INTELEGERE!!!:)

  1. Nu mai mergem la nunta Ramonei, au intervenit nişte probleme. Oricum nu vă ceream să-mi cumpăraţi toate cărţile, am dat mai multe titluri ca să nu fie vreo problemă în librărie, să nu existe pe rafturi.
   Dar staţi liniştiţi, vă înţeleg, ştiu cum e cu bagajele în plus la aeroport. Şi Seb s-a ambiţionat şi a găsit o librărie online care trimite peste tot în UE cu poşta română 🙂

 6. Servus,
  Este posibil ca la sf lui sept sa venim in Tenerife,asa ca,daca nu rezolvati pana atunci,va aducem cu drag TOATE cartile pe care le doriti acum sau atunci.
  Seb,iti tinem pumnii vineri.

 7. IMI PARE BINE CA S-A REZOLVAT, CA TARE MA SIMTEAM PROST!!! multumim pt. intelegere!

 8. Am tot sperat sa nu fie adevarat ca te-ai gandit sa nu vii la nunta, dar vad ca esti foarte hotarata. Nu ma intereseaza motivele , oricum sunt doar un pretext, nu pot sa te inteleg , sunt mahnita si nu pot reda in cuvinte cum ma simt. Vreau sa stii ca din momentul in care ai luat aceasta decizie eu consider ca nu mai am nicio sora si nu mai vreau sa stiu nimic de tine si tot ceea ce implica persoana ta. Mult noroc in noua ta viata!

  1. Ramb, n-ar fi fost mai bine să păstrăm rufele murdare (că ştii că sunt murdare rău) în familie şi să-mi trimiţi nemulţumirea ta pe mail?

 9. offf,ce rau imi pare sa citesc ca sora ta s-a suparat pe tine..te rog iart-o ca din suparare ti-a spus toate astea…ma rog la Dumnezeu sa va fie bine si sa poata trece peste aceasta neintelegere…cred ca isi va cere iertare intr-o buna zi..ramaneti surori indiferent cati kilometri va vor desparti..nimic nu va poate desparti..sunt doar cuvinte jeanina..iart-o ..si va fi bine..

Leave a comment

Lasă un răspuns