La taclale cu robotul

Mi se pare mie sau piticii chiar au inebunit în România? Mă refer la piticii de pe creierii oamenilor momentului. E normal ca după atâta timp, haita să fie hămesită, dar de ce trebuie din cauza asta să se blocheze toată birocrația ce ține de externe? Din afară, lupta pentru putere din România se vede jegoasă și fără scrupule. Nu mai e demult amuzantă. Bănuiesc că vara asta fierbinte din țară, unde pe lângă caniculă mai incinge spiritele și televizorul, i-a descurajat pe mulți care vedeau un sens al lucrurilor.

[warning]UPDATE: A venit programarea in 24 august, dar nu mai serveste pentur ca intre timp costul calatoriei dus intors s-a triplat. In plus nu am primit nicio lamurire la intrebarile formulate, doar un raspuns sec.[/warning]

Cum tot așa sunt alegeri în toamnă, măcar mai există speranța că se limpezesc atunci apele. Aș vrea să spun ca nu mă interesează, că nu-mi pasă, dar nu pot să nu recunosc că mă simt cel puțin jenat de turnura pe care au luat-o faptele. Asta a fost pe de o parte până acum. Din păcate, porcăria asta afectează direct pe toți românii din străinătate bănuiesc, iar pe cei din Spania, precis.

Schimbarea de putere a măturat și mare parte din personalul ambasadei și al consulatelor din Peninsulă, că în Insulele Canare nu există. Bănuiam acest lucru, iar acum mi-a si fost confirmat din diferite surse. Urmarea este că tot mecanismul birocrației, ce ține de documente de călătorie și de toate celelalte probleme pentru care ai nevoie să te adresezi consulatului , s-a blocat.

 

La taclale cu robotul

 

Noi vrem, adică trebuie să îi facem lui Yago pașaport, ca să putem călători cu el. Are NIE, dar cu NIE nu poti să te miști nici pe o altă insulă, dacă nu ai un document de identitate valabil. Din fericire, când am fost luna trecută în Gran Canaria să ne întânim cu mătușa și unchiul meu, la plecare o doamnă ne-a înțeles că am uitat acasă titlul de călătorie al lui Yago și ne-a lăsat să urcăm pe feribot. La intoarcere ni l-a trimis mama Jeaninei pe fax și noroc că spaniolii nu știu engleza sau franceză și nu au văzut că în perioada aceea nu e valabil. Titlul de călătorie pe care l-am scos pentru Yago în martie și pe care am plătit 65 de euro când a fost un consulat itinerant în Tenerife, este valabil doar luna aceasta, 30 de zile consecutive. Atunci ne gândeam că vom merge în țară să-i facem pașaport. Ulterior, nu am mai primit certificatul de naștere prin poștă și ne-am dat seama că ne costă prea mult un drum în România, în august, așa că ne-am zis ca vom face o minivacanță la Madrid ca să-i facem pașaportul lui Yago.

Ca să faci un pașaport sau alte documente ce nu țin de urgență, exceptând titlul de călătorie, trebuie să te programezi.

Mă gândeam că programarea e doar o rutină. Trimiți un mail la  [email protected] cu data în care ai vrea și te programează dacă se poate sau ți se propune o altă dată.

Poți însă să tot trimiți, că nu îți mai răspunde nimeni. Înteleg că sunt concedii și noua gardă de la consulat trebuie să numere morții și rezidenții, dar am mai trimis mailuri și altă dată și răspunsul a venit rapid. Acum am aflat că pot aștepta liniștit, că programarea ar putea să vină după două luni. CÂÂÂT? Păi asta înseamnă că titlul de călătorie pentur Yago nu mai e valabil, deci trebuie să scoatem altul, iar dacă nu îl trimit prin poștă, trebuie să merg să scot titlul, să vin să o iau pe Je și pe mititel și iar să mergem la Madrid, dacă noua echipă a consulatului s-a acomodat și nu mai are de numărat nimic, pentru a putea da o amârâtă de programare. Adică un fel de hai să ne scărpinăm prin poștă. Asta mă face să îmi doresc foarte mult ca Yago să fie cetățean spaniol când împlinește un an.

Mă întreb însă, oamenii ăia care deschid calculatorul și văd mii de mesaje strânse, când mai răspund la toate, sau mai răspund? Oare ne înjură pe toți ăștia care le-am scris? Sau dau un CRTL-A și DEL? Eu am apelat la mail, tocmai pe considerentul că pe pagina consulatului te roagă să nu încingi liniile telefonice, la care dealtfel, se pare că nu mai răspunde decât robotul.

Probabil că ne-au șters din evidențe pe toți, așa că au scos telefoanele din priză:)). Om vedea ce va mai fi. Aici, cu Yago și Je e bine.