În plan apropiat e complexul în care locuim noi, are formă de triunghi, se vede oceanul din orice apartament şia re piscină la etajul patru
În plan apropiat e complexul în care locuim noi, are formă de triunghi, se vede oceanul din orice apartament şi are piscină la etajul patru

Cum este cu locuinţele în Tenerife? Este bine, că doamna criză a lovit în preţurile de închiriere şi poţi locui decent şi ultra decent la tarife mai mici ca-n Bucureşti. Şi, în loc să ai în faţa geamului blocuri de zece etaje, străzi mereu în lucru, milioane de maşini şi claxoane non-stop, aici ai privelişte la Atlantic, piscină în curte şi doi palmieri care-ţi mângâie fereastra. (comparaţia am făcut-o cu Bucureştiul pentru că acolo sunt chiriile mai mari… în Sibiu, unde am locuit noi înainte de emigrarea în Tenerife, sunt cam la jumatea celor de aici)

Noi când am ajuns pe insulă aveam mai multe studiouri găsite din România pe saituri de imobiliare în limba spaniolă (cele în engleză nu erau aşa de satisfăcătoare în oferte), şi nu a trebuit decât să dăm un telefon la unul din contactele noastre pentru a vedea o locuinţă. Minunea a fost că ne-a şi plăcut din prima şi n-am mai căutat altceva. Oricum, aici, în Tenerife, este imposibil să nu-ţi placă studiourile (aşa le zic ei la garsoniere) şi apartamentele, sunt fain compartimentate şi mobilate minimalist. Plus că au terase spaţioase unde poţi face plajă în intimitatea casei tale (nud, de vrei nud, că sunt separate între ele), toate locuinţele sunt utilate cu maşină de spălat, frigider, plită electrică sau aragaz, cuptor, hotă şi TV (la noi, agenta imobiliară ne-a cam dus cu zărzărica şi nu ne-am primit nici până acum, la o lună şi vreo zece zile de când suntem pe insulă, televizorul, şi nici hotă nu ne-au pus).

DAR, şi e un mare dar, oricât de mult ne-am bucurat că ne-am găsit casă pe insulă imediat, am ieşit mai scump decât ar fi trebuit. Căscaţi ochii şi citiţi bine, voi, cei care vreţi să veniţi în Tenerife. Nouă n-a avut cine să ne spună, să ne sfătuiască, dar pe voi vă sfătuiesc eu (avantaj voi :D). Nu vă închiriaţi locuinţă prin agenţi imobiliari. Deocamdată, cât nu a început încă sezonul, se găsesc o grămadă de apartamente goale, gata să-şi primească locatarii. Tot ce trebuie să faceţi e să mergeţi în cartierele rezidenţiale, să intraţi în recepţia complexului şi să cereţi ce vă trebuie, pentru câte luni vă trebuie. Adică de ce să vă intermedieze afacerea un agent căruia îi daţi minim 100 de euro (noi atât am cotizat), când puteţi să vorbiţi direct la oficina (birou, în spaniolă), la administraţie, că şi ei sunt în măsură să facă contracte de închiriere, şi vă rămân bani în buzunar. Mai ales că e posibil şi foarte posibil să găsiţi la preţuri mai mici decât cela negociate de agenţii imobiliari.

În localitatea în care trăim noi, San Eugenio Alto, lipită de Las Americas care e lipit de Los Cristianos :D, deci în această localitate sunt, doar din câte ştiu eu, peste 15 complexe de locuinţe. Deci toate ăstea în afară de hoteluri. Iar apartamentele de aici se închiriază fie la săptămână, la două săptămâni, la lună sau pe termen lung (minim trei luni). Fiecare complex de locuinţe are o recepţie, la fiecare recepţie poţi primi toate informaţiile de care ai nevoie. Spre exemplu, noi am plătit pentru studioul nostru din complexul Island Village Hights 360 de euro pe lună (fără să mai pomenesc de cei 100 de euro pentru Merlin, agenta). De fapt, încă mai plătim, că e chirie, şi asta vine o dată pe lună, ca ciclul. Florin, instructorul de golf, care a locuit până pe la sfârşitul lui martie în complexul Orlando, s-a dus frumuşel la oficina din complexul nostru, Island Village, a întrebat dacă au studiouri libere de închiriat pentru o perioadă de două luni, tanti i-a zis că da, are, la etajul patru, lângă piscină, cu 300 de euro lunar, şi el s-a mutat într-un studio identic cu al nostru, cu TV şi cu hotă. A plătit Florin 300 de euro plus 150 de euro prima parte a depozitului (de garanţia asta nu prea ai cum să scapi, musai s-o plăteşti, e egală cu o chirie şi se plăteşte în două tranşe, una la prima chirie, a doua la următoarea. O primeşti înapoi la sfârşitul contractului, când părăseşti locuinţa în bune condiţii) şi e fericit. Acelaşi lucru, de fapt cu dotări în plus, la bani mai puţini.

Chestia asta e foarte simplă, că peste tot, de cum coborâţi din avion şi până în orice areal turistic unde sunt birouri de informaţii puteţi găsi hărţi cu toată zona Los Cristianos – Las Americas – San Eugenio – Playa Fanabe (asta este buricul insulei Tenerife, aici se învârt banii, aici e distracţia, aici e turismul). Iar aceste hărţi au toate complexele rezidenţiale, de la cele mai ieftine (îţi dai seama care sunt după poziţia faţă de centrul staţiunii şi faţă de ocean) unde studioul este 300 de euro şi apartamentul cu o cameră şi living 400 de euro, până la cele mai scumpe unde cazarea într-un apartament costă 1000 de euro (exemplu Santiago Parque III din Las Americas, chiar lângă Mare Nostrum. Oricum, până anul trecut aici se închiriau apartamente cu 1000 de euro pe săptămână).

Vă e clar că preţurile sunt şi mai accesibile într-o zonă precum Costa del Silencio, Las Galletas, Los Abrigos sau alte localităţi unde nu sunt aceleaşi oportunităţi de distracţie şi de muncă ca în Las Americas (pentru a face naveta între locuinţă şi Las Americas, e nevoie de cel puţin un scuter care costă vreo 1000 de euro SH).

Join the Conversation

8 Comments

 1. Sar’na de informatii ca eu m-am tot uitat si am vazut preturi mult mai mari pe majoritatea site-urilor.
  Si, tot citind ca apucata, orice despre Tenerife, am dat peste o carte, un ghid care costa 5 euro (local), numit Tenerife Lifeline si mi s-a parut mai bun decat multe altele.(ca sunt o gramada de ghiduri de vanzare pe net!) Ai aici link-ul:
  http://www.tenerifelifeline.com/ pentru un preview; au avut bunul simt sa puna destule pagini din carte pt fiecare domeniu( imobiliar, asigurari, notari, etc). Poate va ajuta..

 2. de vreo luna tot caut chirie in Tene….planuiesc sa vin acolo pentru vara/toamna(in jur de 6 luni)…am gasit foarte multe informatii folositoare pe acest site, pentru care va multumesc :).
  Totusi, am nevoie de un raspuns sincer de la voi: cea mai buna solutie de a gasi chirie este de a veni acolo si de a lua complexele la picior??
  multumesc ;*
  Ps:poate o sa aveti timp de un ceai

 3. Astazi este ulima zi inainte de a pleca din Craiova si scriu pentru toti prietenii mei care m-au crezut ca plec si chiar pentru cei care nu m-au crezut scriu pentru cei ce vor vedea aceste randuri si mai ales celor care au curajul sa faca acest pas.
  Sincer o sa vedeti prin ce momente treceti… abia astept sa ajung peste 6 zile pt ca plec cu masina si feribotul ma intareste faptul ca am sa vad lucruri minunate,coasta de azur etc…las in urma 43 de ani de incercari si esecuri,si pornesc la drum intr-o insula minunata alaturi de copii si sotie.
  Va doresc mult succes la toti care aveti curaj,multumesc celor ce-au insemnat pentru noi picatura ce-a umplut paharul Je si Seb.
  Sper sa ne intalnim cat mai multi,sanatosi in Tenerife….o viata minunata sa va alegeti singuri;cu respect pentru toti Laurentiu si Cristina……..MULT NOROC SI VISE MARI TUTUROR

  1. Omule, chiar dacă voi acum sunteţi pe drum, vă urez să ajungeţi în Tenerife bine, sănătoşi şi optimişti!
   Noroc!

 4. Je si Seb,daca-mi dati voie sa-i raspund lui Laurentiu pe blogul vostru,ii spun:TOATE PANZELE SUS!!
  Curaj si inima usoara!

  Asteptam povesti despre drum,adaptarea copiilor,etc.Si noi avem 2 copii si suntem ff curiosi sa ne povestiti despre copiii vostri cat mai mult:adaptare,scoala,gradinita,limba etc(inclusiv cum suporta drumul).

  Inca o data:mult succes si suntem alaturi de voi in aceasta aventura!!

 5. eu vreau sa plec la inceputul verii urmatoare in tenerife si as vrea niste informatii si anume…voi cum v-ati gasit joburi in tenerife?ati mers la sigur ?

  1. Daca citesti blogul cu atentie, ai sa vezi cum am venit noi. Nu am venit la nimic sigur. Pur si simplu am venit! Asta nu inseamna ca tu nu poti veni la sigur..Oricum, bafta multa!

Leave a comment

Lasă un răspuns