Pe drum spre Tenerife, în Faro, Portugalia, cu Twingo în fundal, parcat
Pe drum spre Tenerife, în Faro, Portugalia, cu Twingo în fundal, parcat

Graba strică treaba și vorba cu ce iei pe mere dai pe pere merge perfect în povestea asta a înmatriculării mașinii noastre în Tenerife.

Primul pas, ca să poți ajunge în stadiul final de a trece pe la serviciul de înmatriculări este să îți faci noua carte de identitate a mașinii, adica ficha técnica española, iar asta nu se poate face decât la o stație pentru inspecții tehnice, ITV, oricare, nu doar la Registrul Auto, cum este în România. Stațiile ITV sunt în număr de cinci pe insulă și țin de două firme mari, cu centre în toată Spania. Una se cheamă chiar ITV SA, cealaltă APPLUS.

Pentru ca un inginer de la una dintre stații să îți facă noua carte de identitate a mașinii în spaniolă, ai nevoie mai întâi de o așa numită ficha tecnica reducida, făcută de un inginer auto autorizat și nu de traducerea celei originale.

Inițial am fost la o stație de inspecție tehnică aproape de noi, la zece kilometri, în Las Chafiras, la APPLUS. Aici mi-au dat o listă cu ingineri autorizați din Tenerife și m-au chemat pe 22 martie, adică peste două săptămâni și ceva. Am luat lista la sunat și am descoperit că trei sferturi dintre cei de pe listă se pensionaseră sau nu mai era de găsit, deci nu era actuală. În final am găsit pe Internet lista actualizată a celor care pot presta astfel de servicii în toată Spania. În Tenerife mi-au cerut 120 de euro, un preț foarte piperat pentru a completa o fișa tehnică cu datele luate de pe talon sau cartea tehnică românească și a pune o semnătură autorizată.

Am descoperit însă că fișa se poate face simplu și pe Internet, trimițând pe email fotocopiile documentelor și pozele mașinii din față, spate și lateral. Același sistem ca și în Tenerife, unde aș fi trimis emailul la Santa Cruz. Prețul doar 80 de euro, dar de aici mi se trag acum problemele, pentru că inginerul respectiv este din peninsulă.

Cum în sud, trebuia să aștept vreo trei săptămâni să îmi vină rândul la inspecție, m-am programat in nord, la ITV El Rosario, imediat după ce am primit celebra „Ficha Tecnica Reducida”, de la inginerul din Cadiz, cu care între timp am schimbat peste 50 de mailuri.

Pasul cu fișa ieftină a fost greșit. Canarioții sunt niște sfinți ai legilor. Anul trecut s-a schimbat modelul de fișă, odată cu noua lege a inspectiilor periodice, iar dacă în peninsulă incă merge și varianta veche, aici sunt reprogramați și parcă au creierele spălate. NU e tipul ăla, nu e bună. În principiu e cam același lucru, doar că fișa noua  e tip grilă.

Fericit că am programare, pe 6 martie m-am înființat la ITV în El Rosario, unde am dat piept cu prima piedică. Programarea mea telefonică se evaporase. M-am pus la coada pentru cei neprogramați și după ce mi-a comentat ceva de fișă, o tanti plinuță așa cum îi șade bine unei muieri de prin partea locului, mi-a luat actele mașinii, mi-a dat niște copii și m-a trimis să fac inspecția la una dintre cele patru benzi de lucru. Coadă peste tot, dar fiind foarte bine organizată toată treaba, a mers relativ ușor.

Când am ieșit de pe bandă, mi-au pus în brațe foaia cu o ștampilă mare pe care scria DESFAVORABLE. Că roțile depășesc caroseria, că nu merge becul la plăcuța din spate, că mișcă o bucșe, că am arcurile prea joase și că toba e cam ruginită. Toate defecte grave aici, care nu îți permit să circuli decât de acasă la service și înapoi la ITV. E drept mașina așa am luat-o, gata sportivă, iar în România nu și-a bătut nimeni capul cu asta, exceptând cauciucurile 195×45 R134, pe care le-am schimbat și atunci ca să trec RAR-ul.

Problemele cu ficha reducida existau și ele, dar eu habar un aveam pentru că nimeni un și-a bătut capul să o verifice, cum credeam eu că se întâmplă în mod normal. Oricum, până la cartea de identitate a mașinii aveam de trecut inspecția, adică de remediat punct cu punct lista de bube ale mașinii.

Primul episod despre inmatricularea unei mașini în Tenerife.

Cumpărăm mașină în Tenerife sau venim cu ea de pe continent?