În Diario de Avisos am găsit la anunţuri de mică publicitate anunţul „Se busca chicas por pasar roba de bano”. Adică fete care să prezinte costume de baie. Dan, cum a lucrat câteva luni în domeniu, zice „Janele, bagă mare”. Am sunat marţi şi am stabilit o întâlnire cu nenea. Ne-am văzut în Grand Sur, un mall mai mic aşa din San Eugenio, unde omul, la vreo 45 de ani şi şchiop de piciorul stâng, a venit cu o sacoşă plină de costume de baie. „Ăsta e costumul pe care trebuie să-l prezinţi”, îmi explică el, lungind pe masă, rând pe rând, vreo 10 costume de diferite culori, acelaşi model. „La piscinele din hoteluri sau pe plajă prezinţi potenţialilor clienţi costumul ăsta. Cu cât vinzi mai multe, cu atât câştigi mai mult”, mai zice omul. Două variante de plată pentru mine: 20 de euro basic plus 3 euro pentru fiecare costum vândut sau 30 de euro basic plus 2 euro pentru fiecare costum vândut. Banii ăştia pentru maxim 4 ore de muncă, de la 10.30 până la 14.30.

Acum, costumul este stil anii 90. De fapt, începutul anilor 90, că omul le are de atunci, când a făcut vreo trei ani acelaşi biznis. Şi cum este foarte, nu ştiu cum să-i zic, foarte demodat, îmi vine greu să cred că cineva va vrea să dea 25 de euro pe el ori 40 de euro cu tot cu eşarfa de pus pe şolduri. Eu, una, cât de bogată aş fi (că el zice că se adresează bogătanilor), nu aş cumpăra un astfel de costum. Omul spune că moda se întoarce odată şi-odată, iar el vrea să întoarcă moda costumelor de baie de acum vreo 20 de ani.

Mâine, joi, e prima zi de muncă la paseo (adică prezentare de haine), nu ştiu cât voi rezista şi cum va fi. Omul mi-a dat de înţeles că nu are autorizaţie pentru vânzare în spaţiul public, deci dacă unui poliţist i se pune capsa, cel puţin confiscă marfa şi-i dă o amendă, iar cel mult ne duce la circă, pe mine şi pe celelalte fete, împreună cu el. Să vedem cum este.

Adevărul că la oferta de muncă care apare în ziare la mica publicitate, nici nu ai ce alege. Cele mai multe anunţuri pentru joburi sunt false anunţuri de joburi, că te cheamă la un curs de calificare unde trebuie să plăteşti câteva sute de euro pentru şcolarizare şi diplomă, iar la final te alegi doar cu banii luaţi, nu şi cu jobul. Alte anunţuri sunt pentru telemarketing, unde trebuie să convingi anumite companii să trecă la un operator de telefonie, spre exemplu, şi-ţi iei banii doar dacă i-ai convins. Iar restul joburilor care apar în ziare sunt pentru coafori, manichiuriste, PR pentru hoteluri şi restaurante şi bucătari. Atât.

Join the Conversation

6 Comments

 1. Deci in primul rand trebuie sa invat bine spaniola, si apoi sa fac manichiura .. astea merg doar impreuna, ca trebuie sa povestesti cu clienta:)..Mai spune-ne cum e piata muncii pe acolo, si abia asteptam sa ne povestesti despre noua ta experienta la locul de munca. Pupici.

 2. Păi spaniola e primul pas. Apoi să ai un talent, că am observat că se caută meseriaşii.
  Legat de piaţa muncii, o să facem rubrică zilnică pe blog cu pagina de anunţuri din ziar cu ofertele de muncă 🙂

 3. E super chestia cu rubrica de anunturi oferta job, mai vedem si noi cum se manifesta piata.
  Acuma am o intrebare, Je: cum te descurci cu spaniola? Cat de repede ai prins de la vorbitori (banuiesc ca nu te-ai apucat de cursuri, nu?)
  Eu mi-am descarcat diverse programele de spaniola dar nu prea am chef sa invat… mi se pare usoara si ma gandesc ca o inveti mai repede daca traiesti printre vorbitorii nativi. Ce zici?

  1. Eu nu am învăţat spaniolă, adică ştiu să port o discuţie despre vreme, dar nu mai mult 😀 Mi-e şi lene, şi somn când iau cartea de gramatică în braţe (şi gramatica spaniolă este destul de dificilă, mai ales când vine vorba de verbe… e mai grea decât franceza)
   Cu vorbitori de spaniolă nu intrăm în contact foarte des, aici, în zona Las Americas, majoritatea discuţiilor se duc în engleză, într-o zi poţi nici să nu întâlneşti un om cu care să vorbeşti în spaniolă. Şi da, mult mai repede înveţi dacă oamenii vorbesc în jururl tău. Pentru asta există podcast-uri (Seb a descărcat un calup de câteva lecţii pe mobil, dar n-am parcurs nici măcar trei până acum… tot din lene), TV (noi nu avem încă) sau radio (dacă asculţi zilnic radio, ţi se clarifică multe dileme de pronunţie, de folosire a verbelor şi alte chestii). Pe lângă, e folositoare citirea unui ziar în spaniolă (poţi intra pe Diario de Avisos punct com şi citeşti ştiri din Tenerife în spaniolă… împuşti doi iepuri: înveţi cuvinte dar şi aflii o grămadă de informaţii despre insulele Canare).

 4. Pentru cei care doresc sa invete spaniola de acasa va pot sugera un site foarte bun daca stiti limba engleza: http://www.notesinspanish.com/
  Pe internet sunt mii de pagini web pentru vorbitorii de engleza care doresc sa invete spaniola, nu e nevoie sa cheltuiti banii pe carti de conversatie – cel mult o carte de gramatica pentru a intelege mai bine verbele.
  Succese!

 5. 😀 😀 😀 La ultimele comentarii pe pagina principala se vede doar „Pentru cei care doresc sa invete spaniola de acasa va pot su…” si ma gandeam ca o posibila continuare ar fi „…na cu taxa inversa si va invat eu” 😀 😀 😀

Leave a comment

Lasă un răspuns