Hai să vă dau un sfat. Dacă vreţi să faceţi copii, neapărat să vă găsiţi o rudă în oltenia. Sau dacă încă sunteţi necăsătoriţi, legaţi-vă de un oltean sau o olteancă şi-apoi mergeţi des în vizită la olteni. De ce zic asta? Nu că oltenii-s neam de deştepţi şi frumoşi. 😀 Ci că au nişte obiceiuri de-ţi vine să te muţi definitiv la ei. Şi cea mai tare practică pe care-o au când vine vorba de bebeluşi este „punerea de bani pe ochii copilului“. La figurat, că hârtiile murdare nu ajung pe faţa micuţului. Da’ orice om care vine-n vizită să vadă odoru’ trebuie să dea bani copilului. Şi nu vă gândiţi că e o sumă simbolică, gen o hârtie de un leu ori cinci. Nu, nu. Dacă omu’ se simte darnic, îi bagă bebeluşului în buzunar o hârtie de o sută de lei. Dacă e şi ceva rudă, poate fi tot o hârtie de o sută. Dar de euro. Sau una de cinci sute de lei.

Şi când pelerinaju’ s-a rărit la uşa căşii şi s-au cam epuizat vecinii, prietenii şi rudele, ţi-e permis să mai dai ceva telefoane, la foşti colegi de liceu sau prieteni din copilărie ca să-i anunţi că ai născut. Bun. Apoi poţi să te muţi cu copil cu tot (că doar el e fabrica de bani) la un verişor de prin alt sat, aşa, pentru vreo câteva zile. Cât să afle şi vecinii de p-aici că ai copil mic. Unii dintre voi ştiţi, dar majoritatea nu. Vă zic io, bătrânii olteni sunt foarte superstiţioşi şi cred că nu le merge bine dacă nu respectă un obicei străbun. Aşa că marcă banu’, se-nchină şi îşi pun şi o dorinţă. Pentru copil, da’ şi pentru ei. Mă rog. Dacă nebunia asta durează câteva săptămâni, aşa, până-ntr-o lună, liniştit aduni peste cinci mii de lei. Zău că nu-i banc. Şi-o să ziceţi că acu’ e criză şi nu mai e ce-a fost. Nimic mai fals, că olteanu gândeşte să sperie criza şi să îmbuneze mânia lui dumnezeu.

Spre exemplu, rodicuţa, cea mai bună prietenă a mea din liceu, a născut în decembrie. Ea e stabilită de vreo şase ani în sibiu, da’ de sărbători şi după a stat la părinţi, în olt. Nu mai mult de trei-patru săptămâni. Să vă zic cât a produs minunăţia ei de copilaş în ţinuturile olteneşti? Peste 6.000 de lei. Să tot faci copii în condiţiile ăstea. 😀 Trăiască oltenii şi să-şi păstreze obiceiurile până la sfârşitu’ lumii şi încă o zi după. Amin!

UPDATE: Seb zice că nu mai trebuie să aşteptăm să facem un copil. Împrumutăm unul de la centrul prichindel… 😀