Prețurile la chirii în Tenerife au crescut cu mult față de 2010 când ne-am mutat noi aici. Practic, în multe locuri, în acești 7 ani chiriile aproape s-au dublat. Spre exemplu, apartamentul pe care l-am închiriat cu 350 de euro în 2010 (San Eugenio Alto, Las Americas) a ajuns să fie 650 anul trecut când am plecat noi de acolo. În alte locuri, chiar s-au triplat, apartament în Loc Cristianos, chiar pe malul oceanului, la capătul promenadei, ce costa 500 de euro acum e 1500.

Și în ultimul an au continuat să se scumpească majoritatea locuințelor, încât e imposibil să mai găsești chiriile de anul trecut. Noi, spre exemplu, pentru casa noastră cu 5 dormitoare, terasă și o mică grădină, plătim 570 de euro plus cheltuielile de apă și curent. Nu intru în detalii, mai ales că nu le cunosc, Seb plătește facturile, dar apa e mai ieftină în municipiul Icod decât în Adeje, în general în zonele turistice apa e mai scumpă. Noi nu cred ca depășim 10 euro pe lună, și udăm și grădina. Iar curentul, între 30 de euro vara și 100 de euro în februarie – martie când s-a născut Maria și a fost destul de răcoare și am ținut caloriferele în priză mult (noapte erau și 12 grade Celsius afară, în casă scădeau la 17 dacă nu făceam căldură).

Revenind. Anul trecut când ne-am mutat în nordul insulei, se găseau case cu puțin teren pentru grădină (totuși, nu cu atâtea dormitoare, nici nu ne trebuia, dar așa s-a nimerit să fie casa asta care ne place mult) la prețul ăsta, 500, 500 și ceva. Nu contează unde, oriunde pe insula, se găseau. Acum doar de la 700 în sus. Pentru aceleași. Aici e un grafic făcut de unul din cele mai mari portaluri de imobiliare din Spania, En Alquiler. Ei bine, potrivit anunțurilor de pe insulă postate la ai pe site în ultimul an, prețurile au crescut cu 36%. În octombrie 2016, pețul unei chirii medii în provincia Santa Cruz de Tenerife (provincia asta include 4 din cele 7 insule Canare: Tenerife, La Gomera, El Hierro și La Palma) era  575 euro. Ultima lună, august 2017, este 786 euro, cu o creștere de 2,8% față de luna anterioară.

Ce-i nebunia asta, o să ziceți? De ce?!? Acum, de la Seb citire, că el știe chestiile astea. Tenerife continuă să fie o atracție pentru cei care își doresc o viață la ”tropice” (Tenerife nu e totuși o insulă tropicală, ci subtropicală, de aia am pus ghilimele, dar lumea nu știe, cum nici eu nu știam înainte să ne mutăm aici, deh, lecțiile de geografie demult uitate…).  Dar nu e niciun val de rezidenți, nu e un trend ascendent de imigrare în insulă. Problema e alta. Scăderea ofertei la locuinte pe termen lung. Unde au dispărut casele, apartamentele, studiourile? Pe Air BNB. Din dorința de a câștiga mai mult din închirieri, proprietarii au trecut de la închirierea pe termen lung la vacanțe și închirieri pe noapte. Așa se face că prețul vacanțelor prin Air BNB, una din cele mai mari platforme de închirieri pe termen scurt, a scăzut în ultimul an datorită unei oferte abundante. Piața este sufocată, supra saturată cu apartamente de vacanță. Acum toată lumea și-a băgat casele la închiriere pentru turiști, chiar și în zone neturistice, că deh, insula e mică, vreo 2000 de km pătrați, se ajunge repede cu mașina și la plajă și pe Teide, practic de cam orinde ar fi chiria, și cum turiștii în general iau în chirie și mașină, nu-i problemă că-i la cuca măcăii).

Și astfel au rămas insuficiente case pentru cei ce vor să stea pe insulă mai mult decât în vacanță. Tot Seb zice, nu știu de ce n-a scris el articolul asta, că nu crede că va mai continua chestia asta mult timp. Deocamdată, pe insule fiscul nu-i vânează pe particularii care-și închiriază vacațional casele și nu plătesc taxe (cum se întâmplă în Barcelona, spre exemplu, dar acolo e altă treabă, zice tot Seb, altă mâncare de fasole, să nu divaghez). Dar, în ciuda faptului că aici atitudinea autorităților este ”să lăsăm pe poimâine, ce puteam face ieri”, poate că se vor sesiza guvernanții și vor schimba situația Air BNB. Deși bănuies că multora dintre voi vă e ok, că veniți în Tenerife doar în vacanțe, și vă convine să fie ofertă mare și low cost.

Dar până să facă primăriile și fiscul razii, e mai degrabă posibil ca înșiși proprietarii să se întoarcă la a închiria pe termen lung. Pentru că au ajuns să închirieze IEFTIN vacațional și să stea și cu casele neînchiriate pentru că oferta e de multe ori mai mare ca cererea, își vor da seama, sper, că mai mare este ocara ca daraua, și că decât să vorbească toată ziua la telefon cu turiștii, să stea să predea cheia, să vină să o ia înapoi când pleacă oamenii, să facă curat, să spele prosoapele și să schimbe lenjeriile de pat, să verifice ”hai mă, nu a rezervat nimeni deocamdată”, etc, mai bine să facă contract pe juma de an, un an, doi ani și să scape de bătăi de cap. Și să scadă astfel prețurile la închirierea pe termen lung.

Ce s-a mai schimbat în ultimii ani sunt condițiile de închiriere. S-au înăsprit, îmi pare rău să vă dau vestea asta. În sensul că foarte puțini proprietari sau agenții imobiliare mai acceptă să închirieze și să facă contract de închiriere fără contract de muncă. Unii acceptă cu extras bancar pe ultimul an, să fie siguri că aveți cu ce să plătiți chiria, cum a fost și în cazul nostru. Dar să nu fiți surprinși dacă vă închid telefonul în nas când aud că nu lucrați în Spania sau că, dacă lucrați, nu aveți contract de muncă. În general se cere NIE (Número de identidad de extranjero), pașaport sau buletin, contract de muncă sau extras bancar, garanție o lună, luna în curs și încă o lună de chirie plătită în avans plus contravaloarea unei chirii (sau doar 50%, cum aveți norocul) comisionul agenției imobiliare dacă ați închiriat prin agenție (am zis în general, deci se poate să găsiți și cerințe mai lejere, gen doar garanție și chiria pe prima luna). Deci trebuie o grămadă de bani, răbdare și ceva noroc ca să vă găsiți locuință de vreți să vă stabiliți în Tenerife pentru o perioadă.

De încheiere, câteva exemple de prețuri. Un apartament la mansardă în centru, în Los Cristianos, cu un dormitor, e 900 de euro. E nașpa că e cald, mai ales că în Los Cristianos e oricum cald. Dar e în prima linie, aproape de plajă. Tot în sud, pe deal, în Valle san Lorenzo (asta e la 20-25 de minute de stațiunile turistice Los Cristianos și Playa de Las Americas), apartament cu două dormitoare la 650. În Costa del Silencio – 600 de euro, în Playa Paraiso – 750, Puerto de la Cruz (ăsta e în nord) – 700.

https://youtu.be/c4F37y1ypuA

În San Marcos, mica localitate prinsă între pereții stâncoși, înalți de câțiva zeci de metri, ai falezei și plantațiile de banani din municipiul în care locuim noi, Icod de los Vinos, 400 de euro apartament cu un dormitor. Și nu am găsit mai mult de un anunț. Când am filmat ieri pe plaja din San Marcos, v-am zis că erau la 350 acum câteva luni (anul trecut erau destule și la 300). Adios! (cel puțin pe net, din prima căutare, la fel cum am făcut și dățile trecute când am căutat, nu mai sunt oferte).

localitatea San Marcos, municipiul Icod de los Vinos  (foto sus și jos) – are o mică plajă de 140 de metri lungime și port din care, în secolele de după ocupația spaniolă, plecau bărcile pline de vin spre peninsulă

Sunt câteva exemple, din prețurile mici și medii, m-am uitat rapid pe net să vă faceți o idee. Dar voi căutați cu atenție, în funcție de ce vă trebuie, pe site-uri ca Mil Anuncios, En Alquiler, Foto Casa. În prețurile afișate nu sunt mereu incluse cheltuielile de întreținere, așa că întrebați despre asta când sunați sau dați mesaj pe whatsapp. Asta e important, oamenii de pe aici sunt cu whatsapp-ul, nu cu mailuri, deci mai bine mesaj pe whatsapp sau sunați direct. Unii vorbesc inteligibil engleza.

Mult succes!

ps: când am scris în 2010 articolul asta despre chiriile din Tenerife am recomandat să luați orașul la pas, să căutați în funcție de zonele care vă plac, că una e pe net, alta e la fața locului când vezi panta de 35 de grade înclinare 😀 Încă puteți face asta, dar e mult mai greu ca atunci să găsiți ceva, pentru că nemaifiind mare ofertă, nici anunțuri prinse în balcon nu mai sunt la tot pasul. Dar tot e bine că vă familiarizați cu orașul și vedeți unde vă place și unde nu, iar atunci când vedeți pe net anunțurile, deja aveți mai mari șansele să găsiți casă într-o zonă care să vă placă.

ps 2: sfatul meu e să veniți în vacanță prin Air BNB, că tot e așa de accesibil, și folosiți vacanța ca cercetare la fața locului. Vizitați insula, vedeți de vă place mai mult nordul sau sudul sau estul vânturos sau vestul sau vârful lui Teide 😀 și apoi când ați stabilit în ce parte a insulei vă place mai mult, luați străzile orașelor la pas (nu-s mari orașele, nu e chin – spre exemplu, Los Cristianos, cel mai mare oraș din sud, are vreo 20.000 de locuitori și o suprafață de aproximativ 7 km pătrați).