Recunosc că la ora asta mi-e o lene cumplită să mă apuc de scris pe blog și deja mi-e cam dor de Yagolinul care doarme dus lângă Je, în dormitor.
Am dat însă în seara asta peste o postare, a unor oameni care vor să vină pe insulă și nu sunt la curent, se pare, cu schimbările intervenite de la ultimul articol despre cum devii rezident în Tenerife. Plus că mereu vin intrebări pe mail sau pe facebook despre rezidență, cum, cât și unde. În concluzie, e nevoie de un update.
Da, lucrurile s-au schimbat și rezidența nu se mai obține atât de ușor, pentru că sunt niște condiții de îndeplinit. Eu zic ca sunt de bun simț, mai ales că nu se aplică doar românilor, cum e cu înterzicerea dreptului de muncă. Adică înainte, rezidența se obținea completând niște formulare, plătind o taxa și cu o poza ieșeai în juma de oră de la Policia National din Playa de Las Americas cu foaia verde NIE, (Numero de Identidad Extranjero). Aveai aceleași drepturi ca orice spaniol de pe insulă, inclusiv reducerea de 50 la sutp la biletele de avion.
Erau mulți care se făceau rezidenți doar pentru asta sau pentru alte facilități cu ar fi accesul la sistemul sanitar spaniol. Noile norme impuse printr-o hotărâre de guvern de anul trecut pun puțină frână imigrației în încercarea de a păstra locurile de muncă și așa puține, pentru spanioli. E recesiune, nu mai sunt vremurile de boom economic când străinii și mai ales românii erau bineveniți.
Chiar dacă e ceva mai complicat, rezidența se obține dacă dispui de 5000 de euro în cont, sau ai un contract de muncă aici, sau vrei să devii intreprinzător și îți deschizi o afacere, fie ca firmă, fie ca Autonomo, termenul spaniol pentru Persoană Fizică Autorizată. Toate trei situațiile implică statutul ecomomic al celui care vrea rezidența, NIE. Statul vrea să fie sigur că rezidentul nu vine să stea pe spinarea sistemului social, ci are cu ce trăi și plătește taxe la sistemul de asigurări sociale.
Am doi prieteni care au obținut rezidența și s-au aflat fiecare într-o altă situație. Unul și-a deschis Autonomo, toamna trecută, sperând să fie ridicată interdicția de muncă pentru români, dar nu a avut noroc. A închis PFA-ul, dar a rămas rezident, chiar dacă trăiește în altă țară. Celălalt, a demonstrat că are din ce se întreține, cu extrasul de cont.
Concret, ce ți se cere acum la Poliție ca să primești rezidența în Tenerife și care sunt pașii de urmat:
În primul rând, trebuie să ai unde sta, un domiciliu care să îți permită să te înscrii la primărie, în Padron de Habitantes, asa numitul Empadronamiento. Se obține cu contractul de închiriere, cu dovada că te-a luat cineva în spațiu sau solicitând verificarea domiciliului, caz în care un polițișt local, dar mai sigur doi că nu prea umblă singuri, te va căuta acasă să vadă că locuiești acolo unde declari. Nu vei ști însă la ce oră și în ce zi te vor vizita, deci trebuie să cam stai pe acasă.
Dacă ai obținut Empadronamiento, te poți considera deja aproape rezident. Mai ai nevoie însă de o asigurare medicală privată, sau de cardul european de sănătate, ca să nu fii o povară pentru sistemul de sănătate spaniol. O asigurare bazică, care acoperă doar consulturi de specialitate și tratamente ambulatorii costă spre 20 de euro pe lună. Dacă ești pasionat de mersul la doctori, e bună și ai acces rapid la orice consult, fără să aștepți o lună, cum e în cazul sistemului de stat.
Ai casă, ai asigurare de sănătate, ca să primești statulul de rezident mai ai nevoie de bani ca să trăiești. Aici sunt multe variante. Ori faci dovada cu un contract de muncă, că ești angajat cu acte în regulă, ori demonstrezi că ai o sursă stabilă de venit, cum ar fi o pensie, o rentă sau mai știu eu ce formă de venit, ori îți deschizi un Autonomo, care merge rapid dar te costă în jur de 250 de euro lunar, sau îți deschizi un cont la bancă aici, pui 5100 de euro în el și scoși un extras de cont. Pentru cei mai avuți, se poate obține rezidența și cu dovada unei proprietăți pe pământ spaniol, în valoare de 250.000,00 €.
Cu contractul de muncă este însă mai dificil pentru că nu nimeni nu îți va face contract de muncă daca nu ai deja NIE. Ca o paranteză, există două variante de NIE pentru cei din UE. Unul alb, care se obține dacă stai mai puțin de trei luni pe teritoriul spaniol și celălalt verde, pentru rezidență.
Mai e nevoie de copie după Pașaport sau Carte de Identitate plus originalul, în lipsa acestora fiind valabile și alte documente care atestă identitatea, cum ar fi titlurile de călătorie, cum am făcut în cazul lui Yago.
Nu uitați o fotografie tip pașaport și aici vă dau un pont. Dacă aveți un aparat foto compact, sau telefon cu cameră, vă faceți o poza cu un zid alb la jumătate de metru în spate, portret. În Los Cristianos, la Copycenter, sau în altă parte unde găsiți aparate self service de scos poze digitale scoateți pozele cu maxim 50 de cenți. Au opțiunea de a tipări pe o fotografie 10×15 șase poze tip pașaport. Dacă sunteți comozi, le faceți peste drum de Policia National cu 6 euro.
E nevoie de cel puțin două drumuri la Policia National. Unul pentru a lua formularele cu care se plătește taxa de circa 19 euro, plus o cerere pentru NIE pe care o puteți descărca de aici, ca să va faceți o idee. Al doilea drum va fi pentru prezentarea documentelor și obținerea rezidenței, care dacă totul e ok, se dă pe loc.
Pe NIE-le pentru români scrie însă că nu au drept de muncă până la ridicarea interdicției. Să vă fie de folos!
Pentru noi, acum trei ani a fost mai simplu cu rezidența și NIE
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.