Niciun banal de furt nu este banal. Nu-i pentru păgubiţi, nici pentru poliţişti. Chiar dacă în cauză sunt doar nişte sărmane scocuri.

Da’ de fapt nu sunt aşa de sărmane, că fiind de cupru, au statut privilegiat printre celelalte scocuri din curte, care-s amărâte, ruginesc şi nu-şi mai fac treaba lor de scocuri.

Se cere o lămurire. Sâmbătă devreme în dimineaţă, înainte de ivirea zorilor, când somnu-i mai dulce ca nectaru de nectar, hoţii iar au prădat locatarii de la numărul 16 de pe corso de burlanele de scurgere a apei de pe acoperiş. Zic „iar“ pentru că au mai primit vizita hoţilor în trecut. Tot la scocuri. Şi închid bieţii oameni uşa dinspre corso, da’ aia ce dă în xenopol nu poate fi închisă din cauza asfaltului trotuarului. Ce mai, mare conspiraţie.

Din întâmplare am dat peste poveste, că Seb-ochi-de-vultur a văzut loganu poliţienesc din capu’ străzii şi imediat a mirosit că e ceva. La o adică poliţiştii puteau să fi oprit la mijlocul bulevardului ca să-şi cumpere gogoşi. Că tocmai lângă chioşcul cu gogoşele opriseră. Da’ Seb zice „sigur e ceva“. Şi chiar era, că sărmanii oameni ce stau acolo cu chirie fuseseră prădaţi în puterea nopţii spre dimineaţă de scocuri.

Uite, domne, scocu’ ce-a dispărut. Păi şi cum s-a întâmplat? Păi cum să se întâmple? Aseară erau, azi nu mai sunt. Şi n-aţi auzit nimic? Păi dacă auzeam nu chemam de atunci poliţia? Azi dimineaţă am văzut. Da’ curtea nu e luminată? Ba cum să nu fie, că avem bec la fiecare uşă. Şi nimeni n-a văzut nimic suspect? Cine să vază, domne, cine să vază?!

Scocurile cică erau de mai mare frumuseţea. Că fuseseră alese pe sprânceană, să se potrivească bine în curte. Că mai intră clienţi la făcut bijuterii sau la moşu’ cu reparat ceasuri şi nu-i frumos ca scocurile să fie din tablă ruginită. Hoţu’ n-a scăpat niciun scoc, pe toate le-a ras.

Şi în toată această întâmplare nefericită pentru frumuseţe de scocuri şi pentru bieţii nenorociţi, ce credeţi că au făcut poliţiştii? Au plecat. Că ei nu au ce face altceva. Păgubiţii trebuie să depună reclamaţie la sediul poliţiei şi de abia când vine rândul în lucru reclamaţiei, atunci o să se deplaseze nişte domni de la criminalistică care vor face trei poze şi vor pleca şi ei.

A, da’ cum păgubiţii nu-s decât bieţi chiriaşi, n-au ce face. Decât să se roage de proprietari să meargă la poliţie să depună o reclamaţie. Asta-i foarte haioasă. De ce? Pă’ clădirile-s ale mitropoliei ardealului. Şi râdeam la gându unui preot în sutană la ghişeul poliţiei, aşteptând să-i fie înregistrată reclamaţia. Sau a lu’ însuşi preasfinţia sa laurenţiu streza cu foicica în mână, printre toată fauna ce animă poliţia municipiului într-o zi de lucru.

Aşa că oamenii speră acum să nu plouă aşa curând, că fără scoc e broblem mare. Sau se roagă ca mitropolia să le cumpere burlane noi. Numa că de ce să mai pună scocuri dacă hoţu stă la pândă? S-or găsi scocuri cu antifurt?

Join the Conversation

No comments

 1. Asta afost buna, scocuri cu antifurt :))!
  Si politia cu o durere in cot, aia doare cel mai tare, se deplasa tiptil din mijlocul situatiei nu?

 2. Acuma, sincer, ce să facă şi ei (poliţiştii), pentru nişte amărâte de scocuri? Cred că au cazuri mai grave (nu mai importante, pentru că toate sunt la fel de importante) în derulare care necesită mai multă atenţie din partea lor! Zic şi eu, nu dau cu parul!

 3. Grav doctore, grav. O să ajungem să ne punem alarmă și la covorul de la ușa de intrare. Uite cum intrară ei la cheltuială.

 4. Doi poliţişti croşetau scocuri într-un bec. A venit un ardelean şi i-a întrebat: de unde măh, scocurile, de unde? Noi vrem spor de scocuri, au răspuns poliţaii.

 5. nasol, chiar sunt uimit de jafurile din ultimul timp, din ce in ce mai multi hoti sunt incurajati de incompetenta politiei.vede ca nu-i prinde nimeni, hai sa furam si noi.Pacat.

 6. Data viitoare sa bage curent prin scocuri. Ori prind hotii, ori au apa calda. De ploaie… Iar de militia romana ce sa mai zici? Vai de cascheta lor, ca ti se rupe si sufletul cand vezi ce imbecili sunt cateodata. Nu toti, cu unul chiar am discutat de Petre Tutea. Deci, in afara de ala 😀 😀 😀 Cred ca mai trebuie infiintat un organism care sa aiba grija si de politie, saraca…

 7. Să bage curent prin scocuri?!? Da’ postatny ştiu că ai revenit bine de tot, cu idei radicale.

  De poliţistu tău cu ţuţea ce să zic, nu e singur. Şi eu cunosc câţiva poliţişti deştepţi şi-s convinsă că sunt mai mulţi copoi prietini cu gându’ isteţ. Aici e vorba de un sistem putred, nu de nişte purtători de caşchete mai îngrămădiţi.

Leave a comment

Lasă un răspuns