Ai vedere spaţială bună? Nu te plictisesc lucrurile migăloase? Ştii să construieşti castele din nisip? No, atunci te-ai aranjat, că în Tenerife poţi trăi din asta. Nu-ţi trebuie decât o găleată, o lopată, nisip ud (şi Atlanticul e foarte generos) şi o mistrie sau ceva ce seamănă. A, da, şi să nu plouă. De aceea e nevoie să vii în sud, unde precipitaţiile cad doar vreo cinci-şapte zile pe an.

Nenea canariotul-autorul-tigrului-crocodilului-şi-maimuţei din imagine asta face: stă pe plajă (preferabil Las Vistas din Los Cristianos), lângă promenada pe care se perindă turiştii, munceşte o perioadă apreciabilă din zi (şi din noapte, că, de fapt, mare parte a lucrării o face pe timp de noapte, că cică aşa e mai solidă), dă viaţă unor animale mai mult sau mai puţin reuşite (mie, personal, mi se par cam hidoase, nu prea bat cu realitatea… dar în alte zile operele ce le văd pe plajă sunt cu adevărat fenomenale) şi apoi culege roadele. Vorba vine „apoi”, că în timp ce lucrează, cearşaful lui întins la doi metri de maimuţe primeşte fericit monedele trecătorilor.

Omul se plânge că-s puţini turişti şi că nu mai câştigă ca altă dată, dar mie-mi pare că se cam plânge şi că tot poate trăi din castele de nisip. Şi mai toţi cei care au un talent pe care-l pun la bătaie pe promenadă câştiga bani: e un tip la vreo 55 de ani care se îmbracă foarte ciudat, ciudat până şi pentru un homosexual, care cântă la un fluier de jucărie făcut din plastic – omul strânge suficienţi bani (cred că face mai mulţi decât mine); sunt mai mulţi artişti plastici care fac portrete după fotografii – iau de la 10 euro (pentru caricaturi) la 40 de euro (cum ocupă mai mare spaţiu pe promenadă, cred că au nevoie de ceva autorizaţie de la primărie); „oamenii din pământ” sau mimi îmbrăcaţi în haine confecţionate din pânză de sac şi spoiţi cu argilă în amestec cu anumiţi pigmenţi (ce-i ţin în secret) – ăştia întruchipează mai multe personaje biblice sau nu şi, în funcţie de cât de buni sunt (unii pot avea şi peste 200 de expresii diferite ale feţei, chiar au făcut şcoală de mim), atât de mult câştigă.

Nu sunt mulţi bani aici, dar asta pentru că nenea îi strânge o dată la câteva ore.

Spune că tigrul l-a făcut în patru ore, la lumina lunii (şi a reflectoarelor de pe alee)

Join the Conversation

1 Comment

  1. ….PAI SEB, FA O POZA CU MAIMUTA, CU STATUIA, SAU CU CE VREA CLIENTUL… CA ORICINE VREA O AMINTIRE … MA GANDESC!

Leave a comment

Lasă un răspuns