Cum de mâine reîncep munca după o săptămână şi ceva de pauză (fabrica nu i-a livrat costumele de baie lui Jose la timp şi am „şomat” aproape zece zile), am hotărât ca astăzi să mergem la turneul de golf din Buenavista, unde suntem acreditaţi ca fotografi. Prima idee de transport a fost TITSA, compania de transport în comun din Tenerife, care ne costă în jur de 20 de euro pentru amândoi, dus-întors.

A doua idee a fost să închiriem o motocicletă, dar preţurile cam nesimţite plus depozitul de 100 de euro ne-au făcut să ne reîntoarcem la aerul condiţionat din autobuzele TITSA. Şi ca să vă faceţi idee, pe insulă sunt şi companii care nu închiriază motociclete şi scutere pentru o perioadă mai mică de trei zile. Vorbind însă de restul, care dau motoare şi cu ziua, preţurile sunt de la 30 de euro/zi pentru un scuter de 125 cmc (alte centre de închiriat pornesc de la 35 de euro), la 70 de euro pentru un maxi-scuter de 500 cmc până la 70-85 de euro/zi pentru motoare touring de 600/650 cmc.

Astfel că o Honda Transalp costă 66 de euro pe zi, un BMW F650 GS e 75 de euro, o Yamaha XT 660 R – 78 de euro iar un BMW F650 Dakar e 85 de euro. Pentru motoare mai mici şi preţuri mai accesibile. Yamaha DT 125 – 43 euro, Suzuki Marauder 250 – 45 euro, Kawasaki (cred KLE) 250 – 45 euro. Echipamentul de siguranţă (căşti, jachete, mănuşi, brâuri şi antifurt) vine la pachet, oarecum, pentru că e nevoie de un depozit extra de 300 de euro (poate sunt şi alte firme care practică preţuri mai accesibile, dar cele la care am fost atât cereau).

Se plâng de criză cu toţii, cei care prestează servicii turistice, dar preţurile nu ştiu să le adapteze deloc. Nici măcar aşa, la o negociere faţă în faţă, când vii şi-i spui că n-ai nevoie de motocicletă decât o jumătate de zi. Nu-i oare mai avantajos să o închirieze şi să câştige ceva bani pentru nici opt ore, decât s-o ţină în parcare degeaba? Faptul că suntem rezidenţi n-a contat în stabilirea preţului, agentul/agenţii de vânzări un singur lucru ştie/ştiu: reduceri de preţ pentru rezidenţi doar la achiziţionarea de bilete pentru Siam Park, Loro Parque, Teide şi alte asemenea. Nu şi pentru închirieri. Ba mai mult, o companie de închirieri (cea care apare şi în captura de mai sus – au web site) are pe pliante şi pe site preţuri mai mici, pentru ca atunci când eşti cu adevărat interesat, preţurile să fie mai mari cu vreo 15%.

Am mers la mai multe birouri din Puerto Colon şi San Eugenio Alto care intermediau închirieri de motociclete (sunt birourile care vând bilete de excursii pe bărci sau de intrare în parcurile de distracţii din Tenerife). Unul din aspectele care i-a interesat a fost vârsta noastră. 26 de ani pentru mine, 35 pentru Seb. Tipa a părut mulţumită şi a trecut la următoarea întrebare. Cine va conduce motocicleta? Eu am răspuns eu. Asta nu prea i-a plăcut femeii care a făcut o grimasă după ce m-a fixat două secunde lungi. Nu cred că e vorba de discriminare sexuală, dar mă roade uşor gândul că nu mai punea următoarea întrebare dacă nu eram femeie. De când aveţi permisul pentru motociclete? Ooo, i-am răspuns foarte încrezătoare, de foarte mult timp, de şapte ani şi mai bine.

N-am zis cu voce tare, n-avea vreun rost, dar am gândit că chestiunea care trebuia s-o intereseze la mine, mă rog, la pilot, nu este neapărat vechimea, ci numărul de kilometri, că în asta se măsoară experienţa. Pentru că poţi să deţii permisul de mai puţin de un an şi să ai peste 25.000 de kilometri la ghidon, adică cam cât am făcut eu în şapte ani şi.

Asta e. Mi-e clar, până nu ne cumpărăm motocicleta noastră, nu vom cutreiera insula pe două roţi (aici nu intră şi bicicleta în discuţie).

Join the Conversation

5 Comments

  1. Am motocicleta, e si comoda, e si cocheta…:), da inca nu am banii necesari pt. transport asa ca o sa ma astepte cumintica la cutie vreo cateva luni!Da oricum e mai avantajos dacat inchiriatul!
    CE AI FACUT CU DINTISORUL, AI AJUNS LA DENTIST PANA LA URMA?

  2. De ce nu mergeti cu Dan cu masina, parca si el a fost acreditat la concurs?

  3. Da, l-am acreditat si pe el dar lucrează zilele ăstea şi nu poate să meargă din păcate.

  4. Pana la urma cat e sa inchiriezi o masina, ca pe net am gasit pe saptamana, si la 45 euro , si la 180 euro , cam pentru aceeasi clasa de auto.Se poate inchiria cu plata cash, sau e musai sa ai carte de credit pt. garantie!? multumim pt. informatii!

Leave a comment

Lasă un răspuns