Una dintre cele mai mari hoţii din Tenerife este telefonia mobilă. Costă de te-ndoaie. Aici, cu toate că este un fel de stat în stat şi nu se plătesc taxe, în loc să coste mai puţin decât în Spania, pe continent, tarifele sunt mai mari. Am prospectat puţin piaţa înainte să ne luăm cartelă Pre Pay cu număr şi ne-am trezit în România anilor ’98-’99 când preţurile erau prohibitive şi telefoanele, nu pentru oricine. Deci, la Telefonica Movistar cartela cu număr costă 22 de euro iar minutul de convorbire în reţea este 6 cenţi, în afara reţelei 59 de cenţi. Durere mare.

La Vodafone am găsit o variantă mai ieftină, cartelă SMS Xtreme la 12,93 euro (pe continent costă 15 euro, aici nu se plăteşte taxa pe valoarea adăugată, IVA-ul) cu 6 euro credit pe ea. Minutul în reţea ca şi în afara ei se plăteşte la fel, 38 de cenţi dacă alegi planul tarifar 90×1 (adică vorbeşti 90 de minute, plăteşti unul singur) sau 28 de cenţi, tariful clasic. SMS-ul e de domeniul SF, îţi mănâncă 15 cenţi numai un amărât de text naţional şi 60 de cenţi internaţional. Păi mai ieftin este să-mi păstrez numărul de România. Singurul avantaj este la serviciul în grup, cu până la 10 prieteni vorbeşti cu 6 cenţi/minutul şi trimiţi SMS tot cu 6 cenţi. Aşa, şi dacă optezi pentru serviciul „Mi Pais”, vorbeşti în fiecare zi de la ora 20 la ora 08 cu 18 cenţi pe minut cu orice număr de fix din România (în cazul nostru). Iar dacă îţi alegi un număr favorit în ţară, de fix ori mobil, minutul costă 12 cenţi în fiecare zi de la ora 20 la ora 08 (un euro să schimbi numărul favorit).

O altă diferenţă faţă de la noi. Aici cartelele Pre Pay se înregistrează în baza lor de date, la fel ca abonamentele. Aşa că ei au controlul asupra tuturor numerelor, nu e ca în România unde dacă ai cartelă poţi hărţui pe cine vrei fără să te poată depista poliţia. Tocmai de aceea cartelele se vând doar la dealeri autorizaţi, nu la benzinării, nu la chioşcurile de ziare.

Legat de preţ, avea dreptate Dan. Când am venit ne-a zis să nu ne luăm număr de Spania că telefonia mobilă este foarte scumpă. „Acu’ încarc cartela şi până deseară nu mai am niciun ban. Fără să vorbesc!”. Cam aşa este.

Mai simplu este cu telefoanele publice de pe stradă, am vorbit în ţară vreo cinci minute cu 0,90 euro.

Ce mai în colo şi-ncoa, acum avem şi număr de Spania. Disponibil la cerere. 😀