E oarecum greu să mă ţin de cuvânt şi să scriu despre Barcelona, în special, şi să scriu pe blog, în general, pentru că timpul aici în Sibiu fuge mai repede decât ne-am aşteptat şi după ce ne trezim pe la ora 12, imediat se face ora 02.30 când ne cad pleoapele şi tragem pe dreapta.
Dincolo de frumuseţea şi curăţenia capitalei catalane, de cafenelele şi restaurantele pline de turişti (de-ar fi aşa şi în Tenerife…), de infrastructura genială tipică unui oraş-port, etc, ce ne-a plăcut foarte mult în Barcelona este piaţa St. Josep, sau Mercat de la Boqueria. Situată în apropierea Operei din Barcelona, cu intrare din strada Rambla, cea mai importantă arteră pietonală a oraşului, Mercat St. Josep este cu siguranţă o destinaţie „must do” pentru gurmanzii din toată lumea, şi asta nu numai pentru că este una din cele mai bune pieţe din Europa (datorită prospeţimii alimentelor). Aici, într-un singur loc, se pot degusta şi cumpăra toate specialităţile catalane, crude sau gătite, de la fructe (proaspete, confiate, sucuri freş, şerbeturi), ierburi şi verdeţuri, la brânzeturi, toate tipurile de carne şi peşte proaspăt din toate mările lumii până la pâine şi produse de patiserie, nuci (în toate formele lor), praline de ciocolată, caramele, vin şi delicatese. Toate vândute la standuri, mici magazine de fermieri catalani, restaurnate şi chioşcuri de artizani. Preţurile nu o să le înşir, le veţi găsi prin fotografii, dar ca să spun doar atât, sunt pentru toate tipurile de portofele. Iar dacă chiar nu cumpăraţi nimic, experienţa mirosurilor amestecate, a culorilor şi a mulţimii multiculturale şi pestriţe de oameni este unică şi irepetabilă.
Ce am ratat (din ce ne-am dat noi seama, probabil sunt mult mai multe chestii minunate care ne-au scăpat, nu aveam prea mult timp la dispoziţie) pentru că n-am reuşit să fotografiez, au fost standurile care serveau la bar tot felul de fructe de mare, gândaci, viermi şi scorpioni prăjiţi. Dacă nu te uiţi cu atenţie nici nu-ţi dai seama ce bagi în gură şi, din câte am înţeles, este mai bine să nici nu pui multe întrebări despre ce alegi să mănânci, pentru că altfel n-ai putea trece de greaţa ce ţi-o inspiră un vierme, să zicem, şi n-ai aprecia gustul la justa lui valoare.
Marele minus găsit de mine şi de Seb pieţei este că, în goana după preţuri competitive, comercianţii (nu producătorii locali) aduc marfa, şi aici mă refer în primul rând la fructe, de peste mări şi ţări. Că tot am luat exemplul fructelor, tarabele sunt mai înţesate cu produse din ţări sud-americane decât cu căpşuni, papaya, pepeni şi banane de Spania. Noi, care am mâncat şi banane, portocale şi papaya din Tenerife, facem bine diferenţa şi concluzia noastră este că fructele spaniole au un gust mult mai bun decât cele de Ecuador, Columbia, etc.
De încheiere vă spun că piaţa cu o istorie de peste trei sute de ani merită totul, chiar şi să veniţi în Barcelona şi să locuiţi la hostaluri.
[nggallery id=46]
Super tare! De abia astept sa ajung si eu acolo!
no ce sa va zic, pofta buna, asta e, ne faceti pofta, inghitim in sec si zicem un Doamne ajuta sa ajungem si noi pe acolo
nu cred ca asi manca testicule de taur 🙂