Azi am pornit din nou la căutare de muncă. Pentru Seb, că eu-s fericită că am un job care aduce bani buni. Seb şi-a refăcut CV-ul şi a lăsat aplicaţii la vreo zece hoteluri. Ca şi data trecută, ziua noastră dedicată găsirii unui job s-a încheiat rapid şi previzibil la plajă, în Los Cristianos, pe Las Vistas. Apa superb de limpede, răcoroasă, mult soare şi vacanţă. Nu insist, că vă închipuiţi voi ce se face pe plajă o după-amiază întreagă.

O să continuu însă articolul cu ceva mai util pentru voi, cei care vă gândiţi să emigraţi în Tenerife. Aţi găsit acest blog de emigranţi care dă şi date despre piaţa locurilor de muncă, vreţi să vedeţi cam ce oferte sunt pe insulă în sud, în zona turistică şi nu intraţi pe saituri de joburi precum trabajar.com sau jobrapido.es. Astăzi, până să ajungem la plajă, am zis să răsfoim ziarul Diario de Avisos pentru voi (am intrat la McDonald’s şi am făcut câteva poze celor două pagini de joburi). O să fac un scurt rezumat a ofertelor de muncă. Scurt, aţi ghicit, pentru că nu sunt decât puţine oferte de muncă.

Lista de empleo începe cu anunţul unui restaurant din Adeje care caută ajutor de bucătar, continuă cu joburi pe vase de croazieră (Seb a sunat săptămâna trecută la un astfel de anunţ şi era vorba de cursuri pentru ospătar, chelner, fotograf, cameraman şi altele asemenea), vânzător de lozuri  con coche (menţiunea e ca angajatul să aibă maşină), se caută fete şi băieţi ca promotori în zona sud (Las Americas – Los Cristianos), frizer cu experienţă, contabil cu experienţă, ospătari şi strângători de pahare într-o discotecă din sud (nu spune care, nu că ar conta pentru voi), măcelar şi ajutor de măcelar, supraveghetori şi brancardieri pentru spitalul din Candelaria (dau în ziar şi salariul – 1.000 de euro), electrician şi tâmplar (salariu de 1.200 de euro) şi îngrijitoare la creşă. Atât cu munca.

În afară de aceste anunţuri, mai sunt altele cu diferite cursuri care te ajută să ai un loc de muncă bine plătit pe viaţă (vezi să nu), cum ar fi la poliţia portuară, la pompieri, la poliţia naţională, la penitenciar şi alte asemenea instituţii ale statului. Am mai scris şi-n alte articole încadrate la categoria joburi, acestea locuri de muncă ce vin după cursurile de calificare sunt valabile numai pentru persoanele cu cetăţenie spaniolă, iar cetăţenia se obţine după vreo cinci ani de rezidenţă în Spania.

Revenind la joburile puţine care apar în ziare – ele reflectă exact vremurile de criză prin care trece insula Tenerife şi, de fapt, tot arhipeleagul Canare. Am mai spus-o şi o repet:  o treime din populaţia insulei este în şomaj. Asta este o situaţie cu care nu s-a mai confruntat insula din anii ’20, deci e grav cu majuscule. Însă, chiar dacă e foarte greu de găsit de muncă în aceşti ani de recesiune, nu e imposibil. În definitiv, ţine de motivaţia fiecărui individ în parte, de cât de mult îşi doreşte să trăiască în Tenerife şi de cât efort este dispus să facă. Jose, şeful meu care s-a mutat din Galicia natală în insulă în 1988, mi-a spus ceva care m-a întristat: Tenerife nu mai este un loc în care să poţi trăi. S-a referit exact la ceea ce am scris puţin mai sus: e din ce în ce mai greu să găseşti de muncă. El mai are o vorbă: În curând cred că trebuie să plătim angajatorii ca să ne lase să muncim… nu să muncim pe gratis, să-i plătim noi pe ei să ne dea voie. (şi Jose mai lucrează din când în când pe la diverse restaurante ca PR, ca să supravieţuiască, zice el, şi ca să fructifice toată ziua).

Da, e de rău. Dar continuu să cred că cei care au credinţă că vor reuşi, care-şi dau osteneala şi nu-şi pierd răbdarea şi speranţa,  vor reuşi. Indiferent de locul în care aleg să emigreze, să trăiască şi să muncească.

Join the Conversation

3 Comments

  1. „El mai are o vorbă: În curând cred că trebuie să plătim angajatorii ca să ne lase să muncim… nu să muncim pe gratis, să-i plătim noi pe ei să ne dea voie.” La cat e de smecher Jose probabil urmeaza o renegociere de salariu 🙂

  2. sper si cred ca o sa gasiti ceva bun pentru voi..si seb sigur ca e nevoie de oameni inteligenti peste tot

Leave a comment

Lasă un răspuns