… n-aş fi pierdut nimic. Dar şi aşa, fiind nici mai înţeleaptă, nici mai inteligentă aflându-le, parcă mi-am zâmbit mie însămi cu mare satisfacţie că am „descoperit” misterul. Să fie cu vreo săptămână-n urmă când am cunoscut o londoneză prea de gaşcă. Era pe plaja Torviscas, lângă chirinquito, şi a venit la mine şi la Jose să cumpere o fustă. Terminasem prezentarea cu costumele de baie, trecusem la fustele de flamenco (aşa le zic eu, că se aseamănă destul de mult, dar ele nu sunt, săracele, decât nişte fuste ordinare… frumoase, dar ordinare) şi după defilarea de-a lungul liniei oceanului cu vreo şase culori, a apărut englezoaica. Tânără, blondă, cu zâmbetul pe faţă şi foarte deschisă conversaţiei. Vroia o fustă albastră.

Cât timp Jose a căutat în geantă mărimea ce-i trebuia fetei, noi am sporovăit ca două gâşte pe baltă. După ce am stabilit că nu este din Manchester, slavă domnului, că „oamenii ăia vorbesc de parcă latră”, am trecut puţin în revistă ciudăţeniile londonezilor. De când am fost anul trecut într-o minivacanţă în capitala regatului britanic, am rămas cu o mare nedumerire. N-am înţeles de ce, în decembrie, cât e el de decembrie, sunt oameni care ies pe străzile Londrei, la un ceai, la cumpărături, la una, la alta, îmbrăcaţi de vară. Şi încălţaţi aşişderea. Adică afară 5 grade de-ale lui Celsius şi ei cu maiouri, cu tricouri cu mânecă scurtă, cu pantaloni scurţi ori bermude, cu flip-flop sau cu săndăluţe cu curele, cu fuste mini şi fără ciorapi pe picioruşe… ba chiar şi copii cu ghiozdan în spate şi cu haine pe ei ca-n iulie.

Atunci mi-am zis că treburile se confirmă, londonezii sunt nişte inşi foarte bizari. Nu m-a mulţumit explicaţia, dar cum alta n-am găsit, mi-am continuat liniştită viaţa. Numai că atunci când am dat de tânăra prea de gaşcă, mi-am adus aminte de ce mă rodea. Şi-am cerut lămuriri. Mi-e foarte clar că ce-am primit e o doză destul de bună de umor englezesc, dar o fi măcar un strop de realism în asta. Deci fiţi atenţi. Londonezii poartă haine de vară la multe luni după ce vara s-a dus tocmai de aia. Pentru că vara s-a dus. Adică cum, nu mai e vară?!? S-a încheiat aşa de repede? Păi şi eu când mai port hainele din colecţia mea de vară?

Şi acum se naşte altă nelămurire. N-am fost vara la Londra, dar am văzut prin Tenerife o grămadă de englezi din care mulţi londonezi. Şi unii purtau haine de toamnă, bocanci, geci de piele groase… Ăştia ce fac, nu intră în aceeaşi categorie cu ăia care vor să-şi epuizeze colecţia de vară?