[contextly_auto_sidebar]
Oamenii vor distractie si informatii despre distractie. Foarte putini vor sa-si imbunatateasca viata, sanatatea, conditia fizica. Si mai putini sunt interesati de locul, oamenii si animalele din jurul lor. Cand pun un video facut de mine cu mine se distribuie masiv si se comenteaza la greu. Cand pun un video facut de altii, foarte educativ, plin de informatii, de argumente solide si de logica, toata lumea intra in pamant. De ce am mai mare succes la vizualizari? Pentru ca sunt amuzanta? Nu. Pentru ca sunt proasta. Ca am vocea stridenta. Ca nu-s fluenta nici elocventa nici convingatoare. Ca-s urata, incruntata si par picata de nicaieri la o petrecere la care lumea se distreaza si nu are chef sa-mi asculte balbaielile.
Oamenii vor distractie. Si fac distractie chiar si din teme serioase, cum este sclavia, violul, maltratarea, torturarea si uciderea unor fiinte doar pentru placerea gustului nostru de umani. Ca sa nu dea atentie mesajului, gasesc greseli (si la videourile mele sunt multe de reprosat) si se iau de ele. Nu conteaza ca nu asta e important. Pentru a nu baga de seama esentialul, faptele, informatia, oamenii ataca mesagerul (esti urata, esti proasta, esti grasa, ai voce naspa, nu stii sa vorbesti, nu stii ce vorbesti, esti o troglodita, calitatea videoului e prosata, etc).
Atentia e abatuta de la mesaj, mesagerul este discreditat si facut de ras si masele sunt fericite ca au castigat ”argumentul” si nu s-au lasat convinse. ”Ha, ha, si chiar credeai ca poti sa ma convingi?” Oamenii, in general nu doar cei care cauta distractie, nu vor sa fie convinsi ca exista o legatura cauzala directa intre actiunile lor si mizeria in care traiesc si mor alti oameni si multe multe animale. De aceea nu vor sa se uite la videourile pline de logica, elocventa, fapte, argumente si imagini reale despre distrugerea pe care o provoaca consumul de carne, oua, lactate (cum este cel de mai jos). Resping din start ceva de valoare pentru ca undeva in adancul mintii lor stiu ca e ceva care poate sa le clinteasca sistemul de valori si sa-i faca sa-si schimbe obiceiurile.
Iar cei mai multi din cei care chiar se uita la aceste filmulete educative o fac cu urechile inchise ”La, la, la, nu te aud, nu te aud, la, la, la” doar ca sa poata spune ca da, au vazut. Ca cei care invoca intr-un context negativ cartea lui T. Colin Campbell ”Studiul China” lasand sa se inteleaga ca ei chiar au citit-o, dar dacă ar fi facut-o cu adevarat ar fi fost sanse sa inteleaga ceva din adevarul despre mancare.
Sunt putini cei care sunt deschisi la schimbare. Chiar si oameni considerati inteligenti, intelectual si emotional, se tin cu dintii de ceea ce ne-a predat de mici sistemul (mergi la doctor cand esti bolnav, ia o pastila daca ai hipertensiune sau esti constipat, nasti la spital ca acolo e cel mai sigur, laptele praf e la fel de bun ca laptele matern, mananca carne pentru a avea proteine si a fi puternic si sanatos, bea lapte pentru calciu ca sa ai oase puternice, mananca peste pentru a-ti proteja inima, etc). Chiar daca le bagi in fata adevarul, fapte nu judecati, doar observatii obiective asupra realitatii, ei iti vor spune ca esti rau, judeci, critici, te dai superior, crezi ca detii adevarul absolut (ceea ce clar te face prost, pentru ca toata lumea stie, dah, ca nu exista adevar absolut), esti nemers la biserica, te gandesti prea mult la mancare.
Un video bun, destul de succint si cuprinzator, te provoc sa-l vezi (sunt foarte sigura ca nu o s-o faci, totusi, nu e cu mine, nu ai de cine sa razi si oricum ti-e frica ca adevarul sa nu se ia si la tine).
Si in timp ce eu scriu articolul asta iar tu il citesti si-ti spui ca te-ai saturat de tampeniile mele si ma intrebi sarcastic cati bani fac din apostolismul meu exagerat pentru veganism, in lume sunt torturate, macelarite si ucise sute de mii de animale in fiecare ora pentru ca proteina animala sa fie livrata in caserole la supermarket. Alte zeci de mii de femele sunt inseminate cu forta, iar aici cred ca cu totii suntem de acord ca inseamna viol, pentru a fi induse ombligatoriu in graviditate ca sa produca copii care vor fi torturati, macelariti si ucisi pentru carne peste cateva luni dar, mai ales, ca ele, mamele, sa poata produce lapte (trebuie să înțelegi că nu e o minciună, ca tu să bei lapte, să mănânci brânză, cascaval și ciocolată Milka un copil este indepartat de mama lui si privat de laptele matern, dar fireste, tu nu consideri vitelul, iedul, mielul un copil, e doar un animal lasat pe pamant pentru binele nostru, a oamenilor). Si sute de mii de pui sunt gazati sau ciopartiti de vii in blendere uriase doar pentru ca sunt masculi si nu sunt utili in industria oualelor. Si cateva zeci de acri de padure (tropicala si nu numai) sunt taiati in fiecare minut pentru a face loc culturilor de soia si cereale pentru a hrani toate aceste animale, distrugand astfel habitatul multor animale salbatice, de astea care chiar fac parte din lantul trofic si sunt indispensabile vietii pe pamant (si ei care te mint continuu ca uleiul de palmier e de vina pentru despaduririle masive, dar adevarul exista acolo si nu vrei sa-l vezi). Si copiii din Africa, da, vesnicul exemplu cu copiii din Africa care mor de foame si de diaree din cauza lipsei apei potabile, si da, mor si acum, mor mereu, mor pe capete in fiecare minut si tu crezi ca UNICEF trebuie sa-i ajute sau oamenii cu bani care tot doneaza si care tot nu au reusit sa stopeze fenomentul mortii infantile prin inanitie din Africa; si nu, nu mor pentru ca Africa este asa, un mare desert si oamenii nu au unde cultiva cereale, cartofi si banane, ci pentru ca cea mai mare parte a acestor resurse (apa potabila, teren arabil, combustibili fosili) e folosita pentru culturile de plante ce ingrasa vitele si porcii si puii pe care tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare le mananca.
Acestea sunt fapte. Acesta este adevarul. Lucrurile astea nu sunt povesti de manipulat oamenii. Se intampla si chiar e mai oribil decat tot ce spun si decat tot ce-ti poti tu imagina mai horor. Chiar daca tu spui ca mananci carne bio si oua de la tara, aceste lucruri continua sa fie adevarate (carne bio nu inseamna DELOC ca femelele nu sunt violate, tinute in sclavie, crescute inchise ca in final sa fie torturate, macelarite si transate pentru a ajunge la tine in farfurie, si nici macar ca ar fi alimentate cu cereale ecologice; ci doar ca nu sunt injectate cu hormoni de crestere fortata si nu-s indopate cu antibiotice, anivirale si alte medicamente). Iar ouale de la tara nu inseamna ca gaina nu-i taiata si bagata la ciroba odata ce nu mai da suficient randament (am trait la tara, nu lasa nimeni gaina sa moara de batranete; gaina este exploatata la tara la fel ca la fermele multinationale axate pe profit maxim: pentru oua cat e tanara, pentru carne la batranete).
PRIN ABSURD, sa spunem ca gaina nu moare sub cutit si țața Leana o lasa sa-si traiasca pensia fericita, ca multumire pentru zecile/sutele de oua pe care i le-a dat in trecut si toti cei 4-5 miliarde de consumatori de oua ar cumpara astfel oua fericite si etice. Si ca vaca Milka chiar paste undeva in Alpi, si toata lumea cumpara lapte si branza ecologice si etice, de la animale neviolate si nedespartite de copiii lor, care copii sunt alaptati pana cand nu le mai trebuie deloc lapte matern si doar surplusul este muls cu blandete de oameni. Repet, toata lumea ar consuma doar astfel de produse. In aceste conditii am mai avea nevoie de niste pamant. Mult pamant. Asa, cam cateva planete ca a noastra in plus, doar pentru pasuni pentru lapte, branza si oaua fericite si etice, dupa cum arata numerele si estimarile. Deci nici utopic nu este sustenibil, pentru ca inca nu s-a descoperit nici macar o planeta care sa poata sustine viata si sa fie la o distanta acceptabila fata de Pamant incat tehnologia spatiala actuala sa ne permita calatoria spre ea in timp util cu tot cu vaca, purcel si gaini ca sa-i folosim pasunile. Deci nu, nu merge, doar un mic procent din productia mondiala anuala de lapte e de origine etica si unul pana si mai mic de oua (ma gandesc ca chiar si daca eu nu am auzit, or mai fi oameni care iubesc si respecta gaina pana la final si o lasa sa moara de moarte buna). Restul, tot restul, e cruzime, durere, suferinta, tortura si INJUSTITIE.
Cat despre carne, ecologica, chiar pura si crescuta pe pasune intr-un zen total (pe langa ca ar fi nevoie de 7 planete de marimea Pamantului pentru a creste cele cateva sute de MILIARDE de animale pe care le crestem acum in custi înghesuite ca sa satisfaca cererea de carne a 7 miliarde de umani cu vreo 60-70 de miliarde de animale terestre sacrificate anual pentru carne), niciodata nu poate fi o carne obtinuta etic. Pentru ca, asa cum sugereaza evidentele, pentru a avea carnea, nu exista alternative: trebuie omorat animalul. Dar oamenii isi spun multe basme pentru a putea manca impacati cu ei insisi carne si produse animale: ca animalul exista tocmai pentru asta, ca animalele nu simt durerea, ca animalele nu au constiinta ori sentimente, ca tehnologiile actuale de sacrificare a animalelor au evoluat si animalele sunt omorate ”uman”, etc. Ia un adevar absolut de la mine. Nu exista asa ceva. O crima ramane o crima, indiferent cat de frumos, curat si fara suferinta ar fi omorat animalul. Banuiesc ca nu ti-ar placea sa-ti fie rapit copilul de la țâță si omorat, chiar daca ar fi omorat cu blandete si fara suferinta, pentru carne frageda sau pentru carne ieftina. O moarte e o moarte. Cine se crede acum superior? Nu tu, ce tocmai gandesti ca nu suntem animale si nu trebuie sa fim pusi pe acelasi nivel de drepturi? Nu tu, care pui dreptul tau la friptura in sange pentru a-ti trata anemia (sau doar pentru placerea egoista a gustului) mai presus de dreptul animalului la viata si libertate?
Dincolo de exercitiile utopice si empatice pe care va rog sa le faceti, sclavagismul asta extins si violenta noastra fata de natura si animale nici macar nu sunt necesare. Multi doctori, cercetatori si oameni de stiinta au demonstrat in zeci de ani de observatii clinice si stiintifice si documentari istorice ca omul nu este omnivor (nici ierbivor, dar mai exista o categorie rar bagata in seama, frugivor, iar omul este un frugivor avansat fata de rudele noastre genetice, gorilele si cimpanzeii, cu o enzima in plus pentru digerarea amidonului, si anume AMILAZA – o au si maimutele, dar intr-o cantitate minuscula) si ca cele mai longevive si sanatoase populatii din istoria verificabila a omenirii sunt cele ce se hraneau cu plante. Cel mai interesant e ca dieta lor era bazata pe carbohidrati complecsi, adica amidon: maiasii si aztecii si porumbul, egiptenii cu grau, cei din orientul mijlociu cu orz, in Africa cu mei, asiaticii cu orez. O dieta mentinuta mii de ani, oameni sanatosi, fara boli de inima, osteoporoza, cancer, diabet, artrita, pietre la fiere, pietre la rinichi, infectii urinare, etc. Au descoperit asta analizand resturile umane gasite in situri arheologice. Si cel mai interesant e ca au gasit in corpul unor oameni ce au trait in urma cu cateva mii de ani bolile civilizatiei noastre moderne: boli de inima, diabet, cancer, boli autoimune, etc. Cine suferea de ele? Oamenii bogati care cresteau animale sau care-si permiteau sa cumpere animale de la oamenii saraci care le cresteau tocmai pentru vanzare dar care nu-si permiteau sa manance carne, ci doar cereale, radacinoase, legume, fructe si zarzavaturi. Mumiile egiptene studiate au aratat toate bolile bunastarii. Cine era mumificat? Un faraon, un preot, un om important in comunitate, un om cu bani. Ce dieta aveau? Bazata pe produse animale, deci bogata in proteine, grasimi, colesterol (si grasimi vegetale, mare parte grasime pura aka ulei, deci si mai multe grasimi si colesterol). Multi oameni, majoritatea lor, nu vor sa creada asta, nu vor sa creada ca problemele noastre actuale de sanatate precum obezitatea, diabetul, bolile autoimune, bolile cardiovasculare sunt direct legate de proteina animala (si automat grasimea cu care vine la pachet). Din nou nevoia omului de a crede in basme. Din nou nevoia de tap ispasitor in alta ograda, dar nu cea proprie, produsele procesate sunt de vina, zaharul rafinat, zaharul in general, carbohidratii rafinati in asociere cu grasimile rafinate, junk food, fast food, bauturile carbogazoase, caloriile goale. Dar in niciun caz carnea, ea insasi, grasimile in general, lactatele si ouale.
In filmul de mai jos, de la minutul 22 daca nu aveti chef si timp de toata prezentarea, desi v-o recomand in intregime, e plina de informatii si argumente pe care nu vreti sa le auziti desi aveti mare nevoie
Faraonii nu aveau Coca Cola si totusi sufereau de diabet. Nu aveau McShit si totusi aveau cancer si probleme cu inima. Sa lasam faraonii sa se odihneasca in pace si sa luam exemplul favorit al tuturor: eschimosii. Cei care mananca carne ii dau mereu ca exemplu de sanatate si vigoare, dar asta doar pentru ca nu s-au documentat si nu au vrut sa vada dincolo de aparente. In realitate eschimosii nu sunt deloc sanatosi si traiesc putin (cei mai multi mor inainte de 45 de ani, si nu pentru ca i-a omorat ursul polar ci inima subreda), au osteoporoza si arteroscleroza de tineri si nu, nici ei nu mancau la McShit si BurgerKing si nici nu beau CocaCola. Desi probabil ca acum da, dar cei din urma cu cateva sute de ani sigur nu, si au fost analizate si corpurile inghetate ale eschimosilor de atunci, nu numai ale celor contemporani (un mic video mai jos despre asta). Deci inca o data, nu alimentatia artificiala si saraca in substante nutritive este principala vinovata pentru problemele de sanatate ale omului actual, cum nu era nici la faraoni si nici la eschimosi. Carnea, proteina animala e cea care ne imbolnaveste. Punct. Cat de pura, curata, ecologica ar fi, tot letala este. Asta e un adevar, un fapt. Niciun dubiu aici. Cu cat procentul de proteina animala (si implicit grasimi) creste in dieta unei populatii, cu atat se degradeaza starea de sanatate. Ceea ce ne tine pe toti captivi in bula proteinei animale este un bun marketing condus de agricultura animala si astfel o buna si frumoasa spalare de creier.
Si daca intelegem ca nu este necesara proteina animala ba chiar este nociva, atunci nu se justifica inmultirea artificiala a unor populatii de animale, tinerea lor in sclavie, torturare, macelarirea si sacrificarea lor pentru ca omul sa aiba ce pune in farfurie.
Suferinta nenecesara este suferinta nejustificata. Iar suferinta nejustificata este răul suprem. Cum se cheamă un om care intelege ca obiceiurile lui alimentare provoaca o mare suferinta animalelor, oamenilor din tarile nedezvoltate, distrugerea mediului si distrugerea propriei sanatati? Cum se cheama omul care face rau din placere? Exact. De aia oamenii refuza sa asculte argumentele bine formulate si documentate cum sunt cele din filmele pe care le redistribui aici sau pe Facebook. Pentru ca atunci ar fi fortati sa ia o decizie: sa fie vegani si sa iasa astfel din zona de confort a obiceiurilor bine inradacinate SAU sa-si pastreze obiceiurile alimentare cat de nocive ar fi ele din pur egoism copilaresc ca ”mie imi place friptura mea!” si sa accepte ca sunt niste persoane rele. Si cum nimeni nu vrea sa creada despre el insusi ca e rau, ajungem de unde am plecat la inceputul articolului: evitarea cu orice pret a adevarului, ridiculizarea si batjocorirea mesagerului si increderea oarba in basme.
Va las, va multumesc ca ati ajuns pana la sfarsitul acestui articol destul de lung si ati parcurs cu atentie argumentele expuse si va rog sa cugetati putin la aceasta situatie a mancarii noastre. O sa ma urati si mai mult, probabil, dar ganditi-va cu putin obiectivism la ce v-am zis. Nu jignesc si nu atac, nu o luati personal, nici eu nu o iau cand ma faceti proasta (iar asta e un atac la persoana). E oare in dreptul nostru sa anulam drepturile unei alte fiinte doar pentru ca suntem oameni si ele sunt animale? Nicio specie nu este superioara alteia. Pamantul a fost al tuturor inainte ca omul sa preia fraiele si sa domesticeasca animalele pentru a le tine in sclavie. De ce am abolit sclavia omului? Pentru ca era oribila si injusta si nedreapta. Dar pastram cu indarjire sclavia animalelor. De ce? Pentru că nu ne plac cartofii si orezul si fasolea si lintea ori nautul si graul si porumbul si bananele sunt chiar groaznice la gust si mai si ingrasa iar merele nu sunt mancare si nu tin de foame.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.