– Întreaga situaţie a economiei actuale se citeşte pe feţele chinezilor!

Mă uit repede în stânga, apoi în dreapta, în căutarea unei feţe de chinez, ca să verific declaraţia lui Jose. Şeful meu are mereu teorii despre tot ce ne înconjoară, cu atât mai mult despre economia acestor ani de recesiune. Iar dacă spune ceva, înseamnă că POATE fi sau NU poate fi aşa. Nu contează, el cu siguranţă crede cu tărie în ceea ce spune. Revenind la teoria cu feţele triste ale chinezilor, trebuie să precizez că se referă la chinezii pe care-i întâlnim noi pe plajă în fiecare zi de muncă… acei chinezi care un singur lucru fac: masaj. E o situaţie critică pentru ei, că sunt sute numai pe plajele din Adeje. Iar în ultimele luni, tot mai des îi vedem şomând decât lucrând. Stau în cete pe câte sub un palmier sau o umbrelă şi şuşotesc în păsăreasca lor. Încă sunt, într-adevăr, turişti care acceptă un masaj general la 20 de euro sau doar al spatelui la 10 euro. Dar tot mai puţini, aşa încât acum câteva săptămâni doi chinezi s-au luat la bătaie pentru un client. Şi a venit şi poliţia. Astfel de incidente sunt mai dese de atât, dar eu doar aici m-am nimerit. O altă teorie de-a şefului meu este că în Tenerife este o „mafie a masajului”, toţi chinezii lucrând pentru un mare şi nemilos „proxenet”. Şi asta i-ar face mai disperaţi pe micii masori decât „simpla” supravieţuire a familiei.

Chinezii care vând frecţie sunt unii din comercianţii ilegali de pe plajele insulei. Alături de ei, produc bani în acelaşi spirit al fărădelegii şi muncii în subteranele economiei negrii ce vând ochelari de soare, ceasuri, gablonţuri (şi haşiş), negresele care împletesc codiţe, marocanii care vând fructe, canarioţii cu gogoşi, coca cola, apă şi bere, argentiniencele şi noi – cu costume de baie şi haine şi, mai nou, tineri şi arătoşi barmani care umblă cu geanta frigorifică şi şakerul printre şezlonguri şi fac coctailuri direct în buza oceanului. Şi, cu toate că forţele de poliţie locală au fost mărite tocmai în virtutea stopării comerţului de pe plajă, guvernul canariot nu se comportă deloc ca şi cum chiar ar vrea să taie capul unei caracatiţe. Pentru că nişte amenzi administrative date din când în când de poliţişti nu sperie pe nimeni. O adâncire şi mai mare a crizei ar putea însă face asta în locul autorităţilor.

*în mai puţin de 30 de metri pătraţi de plajă, pe Playa del Duque, mai mulţi sunt vânzători decât turişti: în stânga imaginii se observă patru chinezi din care doar unul lucrează, în dreapta sunt omu’ cu şakerul şi una din argentiniencele (îmbrăcată în verde) cu haine